Hajápolás

A hajápolás alapszabálya az, hogy mindig hajtípustól függően történjen, és ne csak a haj külső ápolására figyeljünk oda, hanem belülről is tápláljuk azt megfelelő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és mindig legyen megfelelően hidratálva kívül-belül egyaránt.

A továbbiakban megtudhatja, mire ügyeljen hajszárítás, hajmosás, hajfestés során. Emellett arról is informálódhat, milyen életmódbeli tényezők szem előtt tartásával tehet jót hajának, és arról is olvashat, milyen egyéb kivizsgálások lehetnek szükségesek a hajon jelentkező problémák esetén.

A hajunk nemcsak hajápolási szokásainkról tud mesélni, hanem sokszor általános egészségi állapotunkról is.

A hajszárítás

A hajápolásnál mindig figyeljünk arra, hogy a fejbőrt nem irritáló terméket válasszunk, a szélsőséges hőhatásokat (túl forró vagy túl hideg víz) kerüljük. Inkább tartson tovább a hajszárítás, de nem túl forró levegővel és ne túl közelről. A haj ne legyen túl nedves a hajszárítás elkezdésekor, a törölköző száraz legyen, így sokkal kevesebb ideig tart a hőhatás.

A legoptimálisabb az lenne, ha szabad levegőn történne, de ha feltétlenül szükség van a haj formára történő szárítására, akkor használjunk hővédő termékeket. A haj tapogatását, gyakori fésülgetését kerüljük. A fésű vagy hajkefe fogainak, sörtéinek vége legyen lekerekített.

A haj mosása és festése

A gyakori hajmosás nem javasolt, ideális esetben heti 2 alkalomnál többször ne mossunk hajat. A hajformázó termékek használatát ne vigyük túlzásba, mert elnehezíthetik a hajat, irritálhatják a fejbőrt, hajmosásnál figyeljünk arra oda, hogy ezek maradványait alaposan eltávolítsuk.

A hajfestések és dauerolások között mindig hagyjunk elég időt a haj regenerálódására, a haj aktuális állapota döntse el, hogy mikor lehetséges. Ha a festés nagyon tönkretette hajunkat, javasolt helyette az eredeti hajszínre való visszafestést vagy a melírozást választani.

Ápolás belülről

Fogyasszunk megfelelő mennyiségű vitamint és folyadékot, mert az alacsony hidratáltságot hajunk is megsínyli. Érdemes kifejezetten a haj erősítésére kifejlesztett vitaminokat használni, ha a haj száraz, hullik, töredezett, zsíros vagy vékony szálú.

Alapos kivizsgálás

Mindig tartsuk szem ellőt, hogy ha a károsító fizikai-kémiai hatásokat elkerülve, megfelelő hajápolás és táplálkozás ellenére sem javul a probléma, akkor a kiváltó ok bőrgyógyászati, belgyógyászati probléma is lehet. Ez esetben orvosi vizsgálat szükséges a kiváltó ok kiderítésére.

Egyes belgyógyászati betegségek hajproblémák formájában is jelentkezhetnek, ilyenkor a kiváltó ok kezelése jelenti a megoldást, illetve emellett a leírtak szerinti megfelelő hajápolás is elengedhetetlen. A kémiai és fizikai ártalmak kerülése ez esetben még inkább ellenjavallt.

A hajhullás hátterében sokszor gócfertőzés, vashiány vagy egyéb típusú vérszegénység, fejbőr-betegség, pajzsmirigy-probléma áll. A zsíros haj oka sokszor hormonális, míg a száraz haj hátterében is állhat hormonális ok, vérszegénység, stb. A problémát ez esetekben hajgyógyászati ismeretekben is jártas bőrgyógyász és belgyógyász segítségével lehet megoldani.

További ajánlott tartalom ebben a témában: hajápolás lépései


close