Hajhullás

A hajhullás esetében, ami ránézésre soknak tűnik, lehet, hogy tulajdonképpen normálisnak tekinthető. A hajhullás, ha naponta kevesebb, mint száz hajszál elvesztéséről van szó, még nem tekinthető kóros mértékűnek.

Ahhoz, hogy többet tudjon meg a hajhullás ellenőrzéséről és a kezeléséről, olvassa el az alábbiakat.

Hajhullás esetén – mielőtt orvoshoz fordulnánk – ajánlatos több napon át megszámolni, hány hajszál hullott ki. A 60-100 közé tehető mennyiség még normális.

A nem hegesedés okozta hajhullás különböző betegségek részeként fordulhat elő, s ez esetben a kiváltó betegség haladéktalan és megfelelő kezelésével a hajhullás megállítható és akár vissza is fordítható.

A hajhullás okai között megtalálható a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, vashiányos vérszegénység, az agyalapi mirigy elégtelensége, másodlagos szifilisz, autoimmun-betegség vagy gócfertőzés is.

Fontos a hajhullás mértékének folyamatos ellenőrzése

Az úgynevezett férfias típusú kopaszság, amely a hajhullás leggyakoribb genetikailag meghatározott formája, a fejtetőn, halántékon és a fej két oldalán figyelhető meg. Az említett területekre vonatkozó hajhullás kiterjedése előre általában nem mondható meg.

A nőknél a hajhullást és/vagy a hajszálak elvékonyodását ugyanazok az okok idézhetik elő, mint a férfiak kopaszodását: magas tesztoszteron-szint (férfi nemi hormon), vagy a változó korral járó, női nemi hormon szintjének csökkenése.

A nők esetében a hajhullás az egész hajas fejbőr területén tapasztalható, míg a fejtetőn inkább a hosszanti ritkulás jellemző.

A hajhullás mértékének folyamatos ellenőrzése nagy szerepet játszik a foltos hajhullás (alopecia) megállapítása során – a kihullott hajszálak mennyiségének nyomon követésével –, mivel sok esetben a teljes haj akár 20 százaléka is kihullhat akkorra, amikorra felismerik a jelenséget.

A hajhullás több formája is vezethet maradandó kopaszsághoz, amennyiben a szőrtüszők, valamint a szőrtüszőkben megtalálható, a hajszál fizikai létéhez szükséges úgynevezett mátrixsejtek elpusztulnak. Ha ezek a sejtek nem semmisülnek meg, csak ideiglenes jelleggel szüneteltetik működésüket, abban az esetben a hajhullás átmeneti jellegű.

A hajhullás kezelésével ilyenkor az az cél, hogy a mátrixsejtek gyorsabb tempóban osztódjanak; ennek eléréséhez a haj fejbőrének vérkeringését és anyagcseréjét kell fokozni.

Amennyiben azt állapítják meg, hogy a hajhullás hátterében pajzsmirigy-betegség, autoimmun-folyamat, súlyos, krónikus betegség vagy gócfertőzés áll, először e betegségek megszüntetése szükséges a hajhullás megállításáig. Ha ez nem történik meg, a hajhullás mértékének csökkenése sem várható.

A hajhullás tüneti kezelés elkezdődhet

Ugyanakkor amíg a háttérben lévő betegségek kezelése zajlik, már hozzá lehet fogni a hajhullás tüneti kezeléséhez: pótolni kell a hajnövekedéshez szükséges kéntartalmú aminosavakat, az A- és E- vitaminokat, valamint a nyomelemek pótlását. Ide tartozik a fejbőr vérbőségének fokozását elősegítő készítmények alkalmazása is.

A betegség kiváltotta hajhullás mellett gyakori az átmeneti jellegű hajhullás is. Ezt főleg drasztikus fogyókúra, tartós stressz, magas láz, műtét, helytelen táplálkozás vagy fogamzásgátló tabletta szedése okozhatja. Tapasztalhatják a kismamák is a terhesség végén.

Ajánlott cikkünk erről a témáról: a hajhullás okai


close