Haj töredezése

A haj töredezése igen gyakori folyamat, mely a legtöbb esetben a helytelen ápolásból fakad, de egyes betegségek tünete is lehet.

A következőkben a hajápolás alapszabályairól olvashat, melynek segítségével megelőzhető a haj töredezése. Azt is megtudhatja, hogy melyek azok az egyes kórképek, amelyek esetében jellemző tünet lehet a hajvégek töredezése.

Haj hidratáltsága

Nemcsak a bőrünket, hanem a hajunkat is rendszeresen hidratálni kell. Tévedés azt hinni, hogy ez csak fodrászati termékek segítéségével lehetséges; bár, azok is segítenek a hajvégek megóvásában, de a hajvégek állapota esetében a folyadékfogyasztásnak van alapvető szerepe. A napi 2,5-3 liter folyadék fogyasztása elegendő a haj hidratáltságának megteremtéséhez.

A fizikai hatások csökkentése

A hajszárítás, hajvasalás mind a haj nedvességtartalmát csökkenti. Azok, akik rendszeresen hajvasalót, hajsütővasat használnak, szó szerint is sütik a hajukat, ennek hatására benne lévő víztartalom csökken, a haj szárazzá, töredezetté válik. A hajszárításnál érdemes a könnyen kezelhető hajat a szabad levegőn megszárítani, ha szükséges a hajszárítás, akkor az ne magas hőfokon történjen, és ne túl közelről. A hajszárítás, hajvasalás, hajsütés előtt hővédő folyadékkal javasolt hajat bepermetezni.

A kémiai hatások csökkentése

A festés, dauerolás mind-mind árt a hajnak, ezért érdemes a töredező hajat „csak” melírozni, vagy ammóniamentes festékkel festeni, esetleg színezni, ez kevésbé roncsol, mint a hagyományos festési eljárások. Ha a hajtő lenő, érdemes megpróbálni csak a tövét festeni, nem az egész hajat.

A haj táplálása

A vitaminok és az ásványi anyagok ugyanilyen fontosak a hajnak, mint a bőrnek és az egész szervezetnek. A hajnak fontos vitaminokat speciális készítményekben is megtalálja, ezeket kúraszerűen érdemes fogyasztani a haj szépségének megőrzése vagy a töredezés megállítása érdekében.

Betegségek a haj töredezésének hátterében

Ha a fenti tanácsok ellenére is töredeznek a hajvégei, akkor érdemes egy orvosi kivizsgálásra bejelentkeznie, hiszen egyes betegségek is okozhatják a haj töredezését, ilyenek például egyes bélrendszeri betegségek, felszívódási zavarok, a vashiány, pajzsmirigy-problémák, stb. Ilyen esetben már tájékozódni lehet egy laborvizsgálat alapján is, de akár részletes belgyógyászati vizsgálatokra is szükség lehet a pontos ok megállapítása céljából.

Dr. Csuth Ágnes


close