A hajfestés és a leggyakoribb fejbőr-problémák

A hajfestés napjainkban igen elterjedtté vált, és már nemcsak a hölgyek körében hódít. A hajfestékek, hajszínezők sora végtelen, de hatalmas a különbség az árkategóriák és a minőség között. A hajfestékek vegyi anyagok, melyek megváltoztatják a haj szerkezetét, és ennek megfelelően igen erős hatást gyakorolnak a fejbőrre is. A fejbőrön a hajfestést követően számos bőrelváltozás jelentkezhet, az enyhe irritációt kezdve a súlyos bőrgyulladásokig.

A következő cikkben a hajfestés hatására jelentkező fejbőr-problémákról olvashat, ezek megelőzési lehetőségeiről, kezeléséről is szót ejtünk.

A fejbőr irritációja

Ez az egyik leggyakoribb probléma, melyet a hajfestékek kiváltanak, általában enyhe panaszokról van szó. Az irritációt a hajfestékben lévő hidrogén-peroxid, az ammóniavegyületek is okozhatják, de még számos egyéb anyag szóba jön.

A fejbőr bevörösödik, ég, viszket, pörkösödés, majd néhány nap múlva a pörkök leválása indulhat meg. Kezelést az esetek döntő többségében nem igényel, és a tünetek spontán szűnnek néhány nap alatt.

A fejbőrön kialakuló allergiás reakció

A hajfestékek használata előtt nagyon fontos az allergiapróba elvégzése, ezt érdemes egy nappal a hajfestés előtt elvégezni például az alkar bőrén. Az allergiás reakció tünete lehet a kiütés, mely lehet hólyagos, nedvedző is. Jelentkezhet viszketés, a hám sérülése esetén fájdalom is.

Az allergiás reakció számos anyag ellen kialakulhat, ez a jövőbeni hajfestéseket megnehezíti, vagy akár lehetetlenné is teheti. Kezelésükben szerepet játszanak helyi vagy szájon át adott szteroidok, antihisztaminok.

Súlyos allergiás reakció

A súlyos allergiás reakcióra jellemző, hogy nagy területen alakul ki, hematogén úton (a vér útján) szóródhat, és olyan területeken is jelentkezhet, amelyek a hajfestékkel nem érintkeztek. Ilyen esetekben szájon át adott szteroid-készítményekre van általában szükség.

A megelőzés része, hogy végezzünk a hajfestés, hajszínezés előtt allergiapróbát, és ha ismert az, hogy korábban valamilyen probléma jelentkezett hajfestés, hajszínezés hatására, akkor allergológiai kivizsgálás javasolt.

Érdemes a hajfestékek minőségére odafigyelni a hajfestés során, és az előírt időt ne lépjük túl a festés alkalmával, hiszen ezzel meghosszabbítjuk azt az időt, míg fejbőrünket kitesszük az esetlegesen káros vegyi hatásoknak.

Dr. Csuth Ágnes


close