Rendszeres hajfestés hatása a hajra

A hajfestékek hatóanyagainak szervezetre gyakorolt hatását a mai napig vitatják. A szakemberek azt viszont nem vonják kétségbe, hogy ha a fejbőrön keresztül huzamosabb időn át kémiai anyagok szívódnak fel, az mindenképp megterheli a szervezetet.

Az alábbiakban részletesen olvashat a tartós hajfestés hajra és fejbőrre gyakorolt következményeiről.

Száraz, töredezett haj

A rendszeres hajfestés nem roncsolja a hajhagymákat, nincs hatással az újonnan növekvő hajszálak egészségére. A tartós festés következményeként azonban a haj fakóvá és töredezetté válhat. A hajfestés a daueroláshoz vagy a hajvasaláshoz hasonlóan szárítja a hajat. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a túl gyakori és túl forró levegővel történő hajszárítást. Sokat segít a szervezet megfelelő mértékű vas, cink és B-vitamin ellátása, amelyek támogatják a haj egészséges növekedését.

A rendszeres hajápolás során érdemes olyan további kozmetikumokat is alkalmazni, amelyeket kimondottan festett haj kezelésére fejlesztettek ki.

A hajfesték által kiváltott allergiás reakció

A különböző forgalomban lévő hajfestékek összetétele eltérő, így azok egészségkárosító hatása nem egyértelmű. A kozmetikai szerek közül a hajfesték az egyik legszigorúbban ellenőrzött termék. Az Európai Unióban éves szinten vizsgálják az alkalmazott hatóanyagokat, és ha bebizonyosodik azok káros hatása, jogszabály tiltja a további forgalmazásukat.

A hajfestékek például tartalmaznak PPD-t, de az uniós országokban ennek mennyisége nem haladhatja meg a hajfesték tömegének 6%-át, mert bizonyítottan allergiás reakciót válthat ki. Svédországban, Franciaországban és Németországban azonban az uniós szabályozás mellett teljesen betiltották azokat a hajfestékeket, amelyekben kismértékű PPD is kimutatható.

Ha valaki allergiás a hajfesték valamelyik összetevőjére, fájdalmas kiütések jelennek meg a fejbőrén, amelyek orvosi ellátást igényelnek. Fontos, hogy első alkalmazás előtt mindenki végezzen bőrtesztet, amely kimutatja a vegyszerrel szembeni érzékenységét.


close