Hajápolás és a fejbőr

Ha megkérnék az embereket, hogy sorolják fel testük legérzékenyebb felületeit, valószínűleg kevesen írnák fel a listára a fejbőrt. Pedig a koponyánkat körülölelő bőrréteg sok szempontból az egyik legfontosabb része testünknek, amit mindig megfelelően kell ápolni.

A fejbőr több funkciót is ellát a szervezetben. Egyrészt védi a fejünket, másrészt a testhőmérsékletünk szabályozásának és a vízháztartásunknak egyik alapvető eleme. Természetesen nagyban függ a fejbőrtől az is, milyen minőségű a hajunk.

A fejbőrünk alapvetően nem különbözik a testünk többi részét fedő hámszövettől. Ugyanúgy rétegekre bontható, csak lényegesen több apró ér található alatta, ezért van az, hogy a legkisebb, fejet érintő sérülés is elképesztő módon tud vérezni.

A fejbőr felépítése

A fejbőrben található rétegek adnak otthont többek között egyes idegeknek, immunsejteknek, faggyú- és verejtékmirigyeknek, valamint a hajhagymáknak. Az, hogy milyen színű, sűrűségű és formájú hajunk van, adottság kérdése, de a haj egészsége tulajdonképpen a fejbőr egészégénél kezdődik.

Míg a fent említett hajhagymák az üstökünk gyökereiként funkcionálnak, addig a faggyúmirigyek gondoskodnak arról, hogy a haj puha és fényes legyen. Mivel a fejbőr legfelső rétege folyamatosan megújul, ha nem ápoljuk gondosan fejbőrünket, felborul a hámlás és a faggyútermelés finom egyensúlya, ami például korpásodáshoz vezethet.

Fejbőr egészségének megóvása

Fejbőrünk egészségéről sokféleképen gondoskodhatunk. A rendszeres, kímélő samponnal történő hajmosás mellett fontos szerepet kap például a megfelelő táplálkozás is.

Egyes vitaminok kimondottan segíthetnek a fejbőr egészségének megőrzésében és így végső soron hatással vannak a hajunk minőségére. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel szintén engedhetetlen, hiszen csak a hidratált bőr képes egészséges maradni.


close