Hajfestés terhesség alatt

Az egyik leggyakoribb kérdés, amely felmerül a várandós kismamákban, hogy folytathatják-e a korábban megszokott szépészeti rutinjukat, például festethetik vagy daueroltathatják-e a hajukat. Azonban a szakemberek sem értenek egyet abban, hogy mennyire biztonságos ez.

A hajat különböző vegyi anyagokkal kezelő szépészeti eljárások nagyon népszerűek, és sok nő akkor sem szívesen mond le ezekről, amikor kisbabát vár.

A hajfestés, dauerolás, hajegyenesítés és egyéb kezelések biztonságosságáról azonban eltérő a szakemberek véleménye, van, aki szerint nyugodtan lehet ezeket a várandósság ideje alatt is alkalmazni, mások úgy vélik, hogy csak a második trimesztertől biztonságosak, de vannak olyanok is, akik azt javasolják, hogy a kismamák egyáltalán ne végezzenek ilyen beavatkozásokat.

Ezeknek a szereknek a biztonságosságával nagyon kevés kutatás foglalkozik, és tudományos módszerekkel nem sikerült kimutatni, hogy a hajfestékekből vagy a haj göndörítéséhez, illetve egyenesítéséhez használt anyagokból káros vegyületek kerülhetnek át az anyai véráramba, onnan pedig a magzatba.

Fessünk hajat a terhesség alatt?

Éppen a tudományos bizonyítékok hiánya miatt javasolt azonban óvatosan bánni ezekkel a szerekkel, és minimálisra csökkenteni a vegyületekkel való érintkezést. Aggodalomra adhat okot, hogy a hajápoló szerek használata során olyan káros gőzök szabadulhatnak fel, melyek belélegezve mérgező hatásúak lehetnek. Éppen ezért egyáltalán nem javasolt olyan kozmetikumok használata, melyek formaldehidet tartalmaznak.

Ennek ellenére a legtöbb esetben nincs megtiltva a kismamáknak, hogy hajfestéket használjanak, különösen, ha természetes alapanyagú vagy kímélő összetételű készítményt választanak. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a várandósság alatt a hajszerkezet megváltozhat, és a korábban használt termékekre esetleg eltérően reagálhat a haj: lehet, hogy nem fogja be a festék a hajunkat, esetleg más árnyalatot kapnak, mint amelyet várnak.


close