Hajhagyma

Az emberi hajhagyma egy összetett szerkezetű anatómiai egység. A haj gyökere a szőrtüszőben található: gyakorlatilag a hajhagyma a hajgyökér alsó, kiszélesedő része.

A hajhagyma a hajgyökér alsó kiszélesedő része, amelybe beleágyazódik a szőrtüsző alján elhelyezkedő dermális papilla, mely rendkívül dús érhálózattal rendelkezik. Ennek felszínén helyezkednek el a mátrixsejtek, melyek a gyorsan osztódó sejttípusok közé tartoznak, és osztódásuk a haj növekedésében nyilvánul meg.

A hajhagyma vérellátásának fokozódása gyorsítja a haj növekedését, ezért nő nyáron gyorsabban a haj és a testszőrzet. A hajhagyma táplálásához a megfelelő vitamin-, ásványi anyag és folyadékbevitel elengedhetetlen.

Egy egészséges ember hajas fejbőrén átlag 100-150 ezer szőrtüsző van. A haj havonta körülbelül 1 cm-t nő, növekedése a közhiedelemmel ellentétben nem gyorsítható hajvágással, mert az csak az élettelen hajvégektől szabadít meg.

A haj elvesztése napi 100 szálig normális, e fölött érdemes hajgyógyászatban jártas bőrgyógyászhoz fordulni. A hajhullás hátterében állhat a stressz, vérszegénység, gócfertőzés, hematológiai ok és még számos egyéb kórkép. Ez sokszor hosszadalmas kivizsgálással állapítható meg.


close