Hajvágás – milyen gyakran?

A gyakori hajvágás szükségességét sokan elbagatellizálják, pedig az egészséges és szép haj elengedhetetlen feltétele a folyamatos hajigazítás. Ezt még akkor se hagyjuk el teljesen, ha éppen növesztjük a hajunkat.

Nincs általános szabály arra, hogy milyen gyakran érdemes felkeresni a fodrászunkat, hiszen ez függ a hajunk minőségétől, hosszúságától, fazonjától és a külső körülményektől is.

Hajvágás – külső hatások

Hajvágás tekintetében egyáltalán nem mindegy, hogy éppen milyen évszak van, illetve hogy mi magunk milyen hőhatásoknak tesszük ki a hajunkat. Az olyan tényezők, mint a hideg, száraz levegő, a szél és az UV-sugárzás károsan befolyásolják a hajunk állapotát. Ha ezek a hő- és környezeti hatások gyakoriak, az hajszárazsághoz és hajtöredezettséghez vezethet. Ezért van az, hogy a gyakori hajvasalás és hajsütés lehet, hogy szép, de a haj egészsége szempontjából nem előnyös, és hosszú távon több kárt okoz, mint hasznot.

Fazon és hajtípus

Ha rövid frizurát választunk, egyértelmű, hogy körülbelül háromhetente fel kell keresnünk a fodrászunkat, de hajnövesztés esetén is folyamatosan látogassuk a fodrászszalont. A legritkább esetben is vágassunk háromhavonta két centit, de ha rosszabb minőségű a hajunk, hathetente, hiszen a töredezett hajvégeket nem szerencsés tovább növeszteni.

Hajvágás és hajnövekedés

A hajvágásnak és a hajnövekedés gyorsaságának a közhiedelemmel ellentétben a világon semmi köze nincs egymáshoz. Mindenkinek más ütemben nő a haja, ez függ az egyéni sajátosságoktól, a nőknél például sokkal gyorsabb.

Akárhogy is legyen, alapszabály az, hogy figyeljük a saját hajvégeinket, a hajunk minőségét. Ha töredezettséget, szárazságot tapasztalunk, irány a fodrászszalon.


close