Milyen gyakran mossunk hajat?

A hajápolás gyakoriságát firtató kérdések nagyon sokszor előkerülnek, de sajnos nincs rájuk egységes, mindenkire érvényes válasz.

Rengeteg dologtól függ, hogy a mi esetünkben mi a legoptimálisabb gyakoriság, ha hajmosásról van szó. A hajápolás gyakoriságára, így a hajmosásra is hatással van a hajunk minősége, a fejbőrünk állapota, a hajunk hossza, típusa, sőt, függ az életkörülményeinktől is.

Egy szmogos városban élő, fizikai munkát végző embernek például biztosan többször kell hajat mosnia, mint tanyán élő, ülőmunkát végző társának.

Hajmosás hajunk állapotától függően

Akkor válik időszerűvé a hajmosás, ha a hajunk szemmel láthatóan zsíros vagy korpás lesz, a fejbőrünk hámlani kezd. Ez átlagosan három-négynaponta következik be, de zsíros hajúaknál gyorsabb a folyamat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a vékony szálú, egyenes haj gyakoribb hajmosást igényel, mint a hosszú, göndör fürtök. A rendszeres, alapos fésülködés is segít megőrizni hajunk frissességét.

Ne ápoljuk túl hajunkat!

Bár a különböző hajápoló szereket bemutató reklámok éppen az ellenkezőjét sugallják, a hajnak valójában az a legjobb, ha békén hagyják. A sok vegyszer, mint például a túl gyakori hajmosás, balzsamozás, festés nem szebbé varázsolja, hanem kimeríti a hajunkat.

Mossuk naponta hajat?

A napi rendszerességű hajmosásról megoszlanak a vélemények: van, aki szerint mindenképpen kerülendő, van, aki szerint egyes esetekben szükséges. Mindenesetre aki ezt a megoldást választja, mindenképpen vegye számításba, lehet, hogy éppen ezzel okozza a haja idő előtti zsírosodását, hiszen így a frizura hozzászokik az állandó ápoláshoz.


close