Ősz haj

Az ősz hajat, azaz az őszülést a hidrogén-peroxid hajszálakban való felhalmozódása okozza: a peroxid ellehetetleníti a melanin megszokott szintézisét, amely által hajunk természetes pigmentációja nem megy végbe.

A hidrogén-peroxid nem csupán a mesterséges hajszínezés során játszik fontos szerepet, hanem a hajsejtek természetes színképzése során is. A hidrogén-peroxid termelése minden ember hajsejtjeinek esetében természetes folyamat. Az idő előrehaladtával azonban a termelt mennyiség fokozatosan nagyobb lesz, és a haj először szürkés árnyalatot vesz fel, majd a későbbiekben teljesen fehérré (ősszé) válik.

A hidrogén-peroxid túlzott felhalmozódását annak az enzimneka csökkenése váltja ki, amely oxigénné és vízzé alakítja a hidrogén peroxidot. A hajtüszők ugyanakkor nem tudják a hidrogén-peroxid kiváltotta károsodást visszafordítani.

A hidrogén-peroxid magas szintje emellett más problémát is okoz: az MSR A és MSR B enzimek alacsony szintje mellett a tirozináz enzim képzését is lehetetlenné teszi. A tirozináz a melanin hajtüszőkben való termeléséért felelős, amely a haj színét befolyásolja szervezetünkben. Végső soron ez okozza a haj színének elváltozását, az ősz hajat.


close