Száraz haj

A száraz haj önmagában nem betegség, de több betegség figyelemfelkeltő tünete is lehet. Akár a helytelen hajápolási szokások következményéről is lehet szó.

A gyakori hajszárítás, hajvasalás, a kevés folyadékfogyasztás és az elégtelen vitaminbevitel okozhatja a száraz haj kialakulását. Emellett gyakori probléma a zsíros hajtő és száraz hajvég kombinációja; ilyenkor a nem megfelelő, zsíros hajra való sampon a száraz hajvéget tovább károsíthatja. A gyakori hajfestés, dauerolás szintén okozhatja száraz haj kialakulását.

Figyeljen oda arra, hogy langyos, tehát ne túl forró vagy hideg vízzel mosson hajat, használjon hajápoló balzsamot, pakolást. Ha zsíros a hajtő, akkor csak a hajvégeken alkalmazzuk ezeket a szereket. A hajat ne túl forró levegővel szárítsuk lehetőleg a szabad levegőn.

Ha a formázás mindenképp szükséges, akkor hővédő termékek javasoltak. Belsőleg is táplálja haját kifejezetten hajápolásra kifejlesztett vitaminokkal, megfelelően hidratálja belülről haját bőséges folyadékfogyasztással.

Belgyógyászati betegségek is állhatnak a háttérben, ezért ha életmódváltás, megfelelő mennyiségű folyadék- és vitaminfogyasztás, helyes hajápolási szokások ellenére sem javul a kép, akkor érdemes egy rutin laborvizsgálatot végezni. Ebből fény derülhet például vérszegénységre, pajzsmirigy-alulműködésre, melyek szintén jelentkezhetnek ily módon.


close