Zsíros haj

Bár a köztudatban elsősorban kamaszproblémaként él a haj gyors zsírosodása, a helytelen hajápolási és táplálkozási szokások, a nem megfelelő vitaminfogyasztás, a stressz, illetve a 21. századra jellemző környezeti hatások miatt felnőttek is küzdenek vele. A megoldás: nem túl gyakori hajmosás langyos vízben, jól megválasztott samponnal és megfelelő hatóidővel.

Bár zsíros haj kifejezettebben a serdülőkor környékén jelentkezik, de nemcsak a kamaszok küzdenek ezzel a gyakori problémával. A helytelen hajápolási szokások, a hibás táplálkozás, a nem megfelelő mértékű vitaminfogyasztás és a környezetszennyezés mind hozzájárul a probléma kialakulásához.

A faggyú szerepe gyakorlatilag a hajszál védelme, így ha hajunkat gyakran mossuk és szárítjuk, a hajszálat bevonó réteget is elmossuk, így arra készteti a szervezetet ez a szokás, hogy fokozott faggyútermeléssel válaszoljon. A zsíros hajtő, száraz hajvég kombináció ennek a következménye is lehet. A stressz is fokozza a faggyútermelést.

A vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás is előidézheti a haj zsírosodását. Ne használjunk agresszív, a fejbőrt szárító készítményeket, a hajat ne túl forró vagy hideg vízzel mossuk, hanem langyossal.

A samponnak hagyjunk megfelelő hatóidőt, hogy kifejtse jótékony hatását. Ha a hajvég száraz, akkor figyeljünk oda a balzsamozásnál, hogy a hajtőre ne kerüljön, ne nehezítse azt el. A hajformázó termékek használatát ne vigyük túlzásba, hiszen ezek lerakódása újabb bonyodalmakkal járhat.


close