Zsíros tövű, száraz végű haj kezelése

A zsíros tövű, száraz végű haj igen gyakori kozmetológiai probléma. A haj töve a fokozott faggyútermelődés miatt zsíros, ennek oka a fejbőr faggyúmirigyeinek túlműködése, melyre hatással lehet a stressz, a hormonok, az extrém hőmérsékletek, stb. A száraz vég inkább a hajat károsító hatások és nem megfelelő életmód, illetve hajápolás következménye.

Az alábbiakban a zsíros tövű, száraz végű haj kezeléséről olvashat.

Zsíros tövű, száraz végű haj kezelése

A zsírosodás miatt gyakran végzett hajmosás, majd hajszárítás, hajformázás, a problémát tovább súlyosbítja: egyrészt a gyakori hajmosás miatt a faggyúmirigyek fokozott faggyútermelődéssel válaszolnak, másrészt az újabb szárítás, formázás tovább rontja az amúgy is sérült hajvégek állapotát.

A hajmosás lehetőleg ne haladja meg a heti kétszeri alkalmat, érdemes speciálisan zsíros hajra kifejlesztett sampont használni. Ha a zsírosodás mellé zsíros korpásodás is társul, akkor ketokonazol tartalmú samponok használata javasolt. Jó hatású lehet még a szalicilsavas, kénes samponok használata is, melyek a fejbőr egyensúlyát gyorsan helyreállítják. Ezeket a samponokat javasolt 5-6 percig a fejbőrön hagyni, használatuk történjen kúraszerűen, azaz aktívan néhány hétig minden egyes hajmosásnál, majd fenntartó kezelésként heti egyszeri, kéthetente egyszeri alkalommal.

A hajápolók kérdése

Az olajokat, hajpakolásokat, balzsamokat, melyek a száraz hajvégek táplálására vannak kifejlesztve, kifejezetten csak a hajvégeken használja, a haj tövén ne. A már amúgy is zsírosodásra hajlamos hajtöveket ezek csak elnehezítik.

A haj szárítása

A hajat óvatosan törölje meg; pontosabban: törölközővel itassa le a nedvességet, de ne dörzsölje a haját. Használjon kifésülést könnyítő készítményeket, de csak is szigorúan a hajvégeken, és ritka fogú fésűvel fésülje ki haját. A hajat szabad levegőn szárítsa, vagy ha haja nehezen kezelhető, akkor is csak a végső formázást adja meg hajszárító segítségével. A hajszárítót alacsony fokozaton, és ne túl közelről használja.

A hajformázó szerek

Lehetőleg kerülje a hajformázó szerek (zselék, lakkok, habok) használatát, mert a hajtő zsírosodását tovább fokozhatják, érdemes könnyen kezelhető frizurát vágatni fodrászával.

Ami még fontos…

Haját táplálja belülről megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával és vitaminok pótlásával.

Dr. Csuth Ágnes


close