Fejbőr vizsgálata

A haj, mint az ember fejének éke fontos szerepet tölt be. A különböző stílusokban hordott frizurák mindig is meghatározóak voltak, ezért érthető, ha az ember ragaszkodik hajkoronájához.

A hajhullás, a korpásodás vagy zsírosodás, a hajszálak elvékonyodása vagy töredezettsége azonnal szemet szúr más embereknek, ezért az egészséges, ápolt haj a szociális kapcsolatok nagyon fontos tényezője.

Sokféle betegség okozhat problémákat a fej tetején, ezek egy része közvetlenül a hajat, más része a fejbőrt érinti. Éppen ezért van szükség arra, hogy ha bármi probléma áll fenn, az ember fejbőrét alaposan megvizsgálják.

A fejbőr problémái

A fejbőrben található hajhagymák megbetegedését leggyakrabban valamilyen hormonprobléma okozza. De a fejbőr nagyon érzékeny a környezetei hatásokra is. A haj zsírosodása is valójában fejbőrprobléma, akárcsak a korpásodás, ez utóbbi elhalt hámsejteket jelent, amik a fejbőr valamilyen sérülése miatt pusztulnak el.

A fejbőr vizsgálatának célja a benne lejátszódó folyamatok elemzése, az esetleges rendellenes működés felfedése. A szakemberek először szabad szemmel végzik a fejbőr vizsgálatát, illetve más, belső elváltozásokra utaló tüneteket keresnek, amik hatással lehetnek a fejbőr egészségére.

Fejbőr mikrokamerás vizsgálata

Létezik egy, a hajhullásos panaszok, a zsíros, korpás fejbőr okainak feltárására kifejlesztett speciális eszköz, az úgynevezett mikrokamera. A vizsgálat során többszászszoros nagyítású kamerával készítenek felvételt a fejbőrről, aminek segítségével szinte a legtöbb elváltozás megállapítható. A szakember képes a háromszázszoros nagyítás mellett a korpásódás, zsírosodás mértékének vizsgálatára, de képet kap a fejbőr vérkeringéséről és a tüszők állapotáról is. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem teszi ki a fejet semmiféle sugárzásnak.

Egyes esetekben akár a kihullott hajszálak vagy a bőrből vett minták alapos vizsgálatára is sor kerülhet mikroszkóp segítségével, ez az úgynevezett trichogrammos vizsgálat.

Ajánlott cikkünk e témában: hajvizsgálat

Demodex atka

Előfordulhat, hogy a fejbőrproblémákat a demodex atka okozza, ennek kimutatása szintén mikroszkópos vizsgálattal történik. Az élősködő a hajtüszőkbe, faggyúmirigyekbe beásva magát elszívja a tápanyagot a fejbőrből, melynek eredményeként a hajszálak először elvékonyodnak, majd kihullanak.


close