Hajhullás elleni ételek

Helyes táplálkozással megelőzhető a korai hajhullás, és így akár öregkorunkig dús hajkoronának örülhetünk.

Fejünk éke a hajunk, de azok számára, akik már elmúltak 15 évesek, van egy rossz hírünk: elérték hajdússáguk maximumát. A serdülőkor után már csak hosszában nőnek a hajszálak miközben vastagságuk és számuk folyamatosan csökken.

A hajhullás mértéke természetesen különböző, vannak, akiknek még idős korukra is dús hajkoronájuk van, míg mások egészen korán elkezdenek kopaszodni. Ennek számos oka lehet, a genetikai adottságoktól kezdve a hormonokon át a gyógyszerekig. Szerencsére ma már számos megoldás létezik a hajhullás csökkentésére, a sorban pedig nem utolsó a megfelelő táplálkozás.

Vas és ásványi anyagok hajhullás ellen

Egyes ételek kimondottan hasznosak lehetnek a haj egészsége szempontjából. Ilyen például a spenót, ami amellett, hogy vasat és ásványi anyagot tartalmaz, természetes hajbalzsamként funkcionáló faggyúban gazdag. A halak és más tengeri herkentyűk, mint például a lazac vagy az osztriga az ásványi anyagok további remek forrásai lehetnek, de például a zabkása vagy a lencse is bőven tartalmazza. A vashiány egyébként sok más egészségügyi problémához vezethet, ami kiküszöbölhető rendszeres májfogyasztással.

Vitaminok hajhullás ellen

A B5-vitaminban gazdag görög joghurt nem csak finom, de segíti a véráramlás fokozását, ezzel a hajunk is egészségesebben, gyorsabban nő majd. A tojás szintén gazdag B-vitaminban, így remek hajerősítőnek számít. Az árpában lévő rengeteg E-vitamin antioxidánsként segíti a sérült sejtek gyógyulását, például a fejbőrét, ami a hajhullás egyik okozója lehet. A C-vitamin előnyei közismertek, és bár sokan úgy gondolják, a citrusfélék a legjobb forrásai, a gujáva és más hasonló szupergyümölcsök sokkal többet tartalmaznak belőle.

Amellett, hogy kellemes illatot áraszt, a fahéj serkenti a vérkeringést, ami a hajunk oxigén és tápanyagellátást biztosítja, ezért érdemes sokat fogyasztani belőle. A kopaszodás ellen sokszor javasolják a diófélék és a magok fogyasztását, hiszen ezek magas béta szitroszteroltartalommal bírnak.

Ajánlott cikkünk erről a témáról: a hajhullás okai


close