Hajhullás kezelése

A szakirodalom többféle hajhullást különböztet meg. Ezek közül a legsúlyosabb a kóros hajhullás, ezen belül visszafordíthatatlan és visszafordítható hajhullásról beszélhetünk. Az alábbiakban praktikus tanácsokat adunk mindhárom esetre, kiderül továbbá, hogy a hajhullás önmagában még nem ad okot a kétségbeesésre, hiszen természetes folyamatról van szó egészen addig, míg száznál több szál nem hullik ki naponta.

A továbbiakban a hajhullást kezelő módszereket írjuk le, különös tekintettel a kóros, a visszafordíthatatlan és a visszafordítható hajhullásra.

A hosszabb növekedési fázis után egy rövid nyugalmi szakaszba kerül, majd kihullik a hajszál. Ezt követően a ciklus újraindul, a hajhagyma újabb hajszálat növeszt.

Kezelési lehetőségek kóros hajhullás esetén

Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta több mint 100 hajszálunk hullik ki. A kóros hajhullások alapvetően két csoportra oszthatóak. Az egyik csoportba azokat soroljuk, ahol a folyamat visszafordítható, a másikba pedig a végleges hajvesztéssel járó formákat.

Minden esetben a hajhullás okának a megszüntetése az elsődleges cél a kezelés folyamán.

Mit tehetünk visszafordíthatatlan hajhullás esetén?

A visszafordíthatatlan hajhullások leggyakoribb formája az ún. androgén típusú hajhullás. Ezt a hajhagymák férfihormonokkal szembeni örökletesen fokozott érzékenysége okozza. Gyakrabban látjuk férfiaknál, de nőknél is előfordul. Végleges hajhulláshoz vezethetnek a fejbőr gyulladásával, hegesedéssel járó kórképei is.

Androgén hajhullásban helyileg gyakran alkalmaznak minoxidil oldatot, mely közvetlenül hat a hajhagymákra és tartós használata során bár nem nőnek vissza a hajszálak, de képes lelassítani vagy akár megállítani a hormonális hajhullást.

Androgén formákban gyakran alkalmaznak szteroid oldatokat is a fejbőrre, hölgyeknél ösztrogénnel kombináltan is. Néhány éve koffein tartalmú hajszeszek és samponok is rendelkezésre állnak a hormonális eredetű kopaszodás lassítására.

Visszafordítható hajhullás

A visszafordítható hajhullások esetében a leggyakoribb ok, hogy valami stressz éri a szervezetet. Egy nagyobb gyulladás, baleset vagy műtét, egyes gyógyszerek szedése, esetleg pszichés megrázkódtatást követően jellemzően 3-5 hónap múlva nagyfokú, diffúzan jelentkező hajhullás indulhat meg. Az ok elmúltával ez a forma spontán is rendeződik.

Ha valamilyen idült gyulladásos góc (pl. gyulladt foggyökér, krónikus mandulagyulladás) indítja be a folyamatot, annak megoldásáig folyamatosan fennáll a kóros mértékű hajhullás. A visszanöveszthető hajhullások közé tartozik a foltos hajhullás, a haj letépkedése következtében kialakuló kopaszság, de gyakori a kemoterápia következtében vagy a terhesség után kialakuló hajvesztés is.

Ha valamely, a hajnövekedés számára fontos aminosav, nyomelem vagy vitamin hiányzik, a hajhullás ugyanúgy bekövetkezik. Előidézheti nem megfelelő táplálkozás, fogyókúra, felszívódási zavar, súlyos betegség.

Az okok kezelése mellett a visszafordítható hajhullásokban is sokszor folyamodnak szteroid tartalmú ecsetelőkhöz. Ezeket azonban néhány hétnél tovább nem szabad használni folyamatosan. Nagyon fontos lehet a hajhagymák regenerálódásához, a hajszál képzés elősegítéséhez bizonyos anyagok szedése.

Ilyen az antioxidáns hatású A- és E-vitamin. A B-vitaminok befolyásolják a hajhagymák és a körmök anyagcseréjét, ezen kívül a faggyúműködésre is hatnak a fejbőrön. A biotin, más néven H-vitamin szintén szükséges a hajhagymák megfelelő anyagcseréjéhez. Mivel ezek a vitaminok zsírban oldódóak, a szervezetben raktározódnak, a túlzott bevitelük is káros lehet.

A vitaminok mellett különböző ásványi anyagok és nyomelemek is szükségesek a hajhagymák megfelelő működéséhez. Legfontosabb a réz, a vas, a cink. A hajszálak alapját adó keratin szintéziséhez pedig elengedhetetlen a kén jelenléte.

Rendelkezésre állnak olyan készítmények, melyek ezeket a vitaminokat, nyomelemeket az ideális kombinációban tartalmazzák és kúraszerű alkalmazásuk elősegíti a hajhagymák regenerációját.


close