Hajhullás – mikor forduljunk orvoshoz?

Habár az elmúlt évtizedekben a tar fej már nem csak bizonyos szubkultúrák férfidivatja, és rengetegen vágatják, illetve borotválják a hajukat kopaszra, sokakat mégis zavar, ha akaratukon kívül meg kell válniuk hajkoronájuktól.

A kis mértékű (napi 50-80 szálnyi) hajhullás természetes jelenség, ugyanis a haj szakaszosan növekszik. Azonban ha a kihullott hajszálak helyébe nem nőnek újak, akkor megkezdődik a haj ritkulása, a kopaszodás.

Férfiak esetében a végleges hajhullás nem állítható meg, azonban a tudomány ismer megoldásokat a folyamat lassítására, illetve elfedésére.

Más a helyzet az időszakos kopaszodással, ilyenkor szinte kivétel nélkül valamilyen betegség állhat a háttérben, ezért ha száz szálnál több haj hullik naponta, mindenképpen mutassuk meg az orvosnak. Ugyancsak fontos, hogy a hajhullással küzdő nők is forduljanak szakemberhez.

Az alábbiakban tájékozódhat a hajhullás típusairól, és arról, hogy milyen esetekben kell orvoshoz fordulni a panaszokkal.

A kopaszság általában a túlzott hajhullás eredménye, okozhatja öröklődés, bizonyos gyógyszerek vagy mögöttes betegségek.

Végleges kopaszodás

A férfiak esetében a kopaszodás akár egészen korán elkezdődhet, már a húszas éveik elején is. Ez általában a halánték területén és a fejtetőn jelentkezik először. A végeredmény teljes vagy részleges kopaszság.

A nők esetében a hajhullás elöl és oldalt tapasztalható, de inkább a haj ritkulása figyelhető meg, ritka a teljes kopaszság.

A heges kopaszodás ritka állapot, melynek során a szőrtüszők valamilyen fertőzés hatására károsodnak, és hegek alakulnak ki a fejbőrön. Ez a kopaszodás néha viszketéssel és fájdalommal jár.

Időszakos kopaszodás

Foltos hajhullás esetén kicsi, kerek foltokban hullik ki a haj, és általában nem terjed tovább, bár előfordulhat bármely, szőrrel borított területen, például szemöldökön, szempillán és szakállon. A foltos hajhullás autoimmun betegség, melyet fellobbanthat a stressz vagy például góc.

Nagyobb betegség, vérszegénység vagy jelentős stressz esetén előfordulhat, hogy maréknyi hajtömegek hullnak ki hajmosás vagy fésülködés közben. Ez a típusú hajhullás általános hajritkulást okozhat, de kopasz foltokat nem.

Kemoterápiás kezelés hatására is kihullik a haj, de a kezelés befejeztével visszanőnek a hajszálak, bár nem lesz annyira dús és vastag szálú a haj, mint előtte.

Ha váratlanul és foltokban kezd el hullni a hajunk, és a kihullott hajszálak mennyisége is nagyobb, mint a megszokott, forduljunk orvoshoz. A hirtelen hajhullás egy mögöttes egészségügyi probléma jele lehet, amelyet kezelni kell, hogy megelőzhessük a további hajhullást.

A végleges hajhullás megállítására nem létezik gyógymód, azonban az orvos segíthet abban, hogy kezeléssel lassítható legyen a hajhullás, vagy palástolható a kopaszodás.


close