Táplálkozással a hajhullás ellen

Általánosan elfogadott tény, hogy az emberi test részei csak akkor lehetnek igazán egészségesek, ha megfelelően gondoskodunk róluk, méghozzá a lehető legtermészetesebb módon. Nem kivétel ez alól fejünk koronája, a haj sem.

Nem csak a nők, de a férfiak esetében is kellemetlen, ha a hajkorona dússága hirtelen csökkenni kezd.

A hajhullás megelőzésére rengeteg csodaszert fejlesztettek már ki, egészen korai időktől fogva, de semmi sem lehet olyan hatékony, mint az egészséges táplálkozás. Bár nem érzünk benne fájdalmat, és jelenlétével sem vagyunk tisztában az érzékelés szintjén, a hajunk ugyanúgy él, mint a végtagjaink vagy a belső szerveink, és mint az élő dolgoknak, általában szüksége van bizonyos tápanyagokra.

Vitaminok és a haj

A legfontosabbak ezek közül a vitaminok. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vitamint kapjon a hajunk, sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, és nem hiányozhatnak étrendünkből a hús és a gabonafélék sem. Étkezés után az egészséghez nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat a vérünk juttatja el a hajhoz, annak hagymáihoz. Ha vérünkben nincs elég tápanyag, akkor a hajunk – akárcsak a többi szervünk – nélkülözni kényszerül és már el is kezdődik a hajhullás és hajtöredezés folyamata.

B6 és B12 vitaminok

Ahhoz, hogy a tápanyagok rendben eljussanak a hajhagymákhoz, a véráramlást segítő B12 vitaminra van szükség, míg a hajhullás egyik fő okozója a dihidro-tesztoszteron hormon túltermelődését legjobban a B6 vitaminnal lehet visszafogni. Mindkét vitamin megtalálható a húsfélékben, különösen nagy mennyiség akad belőle a májban.

További vitaminok és nyomelemek

A haj megfelelő növekedéséért az A-vitamin és a cink közösen felel, amiket például a halakból nyerhetünk ki könnyedén. Ahhoz, hogy a hajhagymákat tartalmazó fejbőrünk vérellátása ideális legyen, elengedhetetlen az E-vitamin. A vas szintén nagyon fontos az érrendszer számára, de csak megfelelő mennyiségű C-vitamin mellett, ami segíti a felszívódását. Természetesen a sok vitamin nem elegendő, a fehérje legalább ennyire fontos, hiszen a haj egyik fő alkotóeleme a keratin, amit a tojás, a húsok és a hüvelyes zöldségek fogyasztásával tudunk a leghatékonyabb bevinni szervezetünkbe.


close