Vitamin hajhullás ellen

A hajhullás megelőzésére elsősorban a B-vitamint tartalmazó készítményeket ajánlják a szakemberek, ugyanis ezek erősebbé, kevésbé törékennyé teszik a hajat.

Ezen túl jelentős szerepük van a korpásodás leküzdésében, valamint aki B-vitamint szed, kevésbé őszül és némi védettséget élvez a hajhullás ellen. Ám az A-vitaminnal mindenképpen célszerű vigyázni, hiszen annak túladagolása nem csak hajhullással, hanem viszketéssel, hámlással, fejfájással, sőt májkárosodással járhat.

A B-vitaminok egyes fajtái a bőr, valamint a hajhagymák esetében végbemenő anyagcsere során játszanak meghatározó szerepet: erősebbé, kevésbé törékennyé teszik a hajat, emellett csökkentik a korpásodás mértékét, bizonyos fokú védettséget jelenthetnek a hajhullással szemben és az őszülést is képesek bizonyos mértékig késleltetni.

A B-vitaminban megtalálható biotin által egészségesebbé válhat a haj, és ez az anyag a körmöket is erősíti. Biotinhiány esetében a haj és szőrzet kihullása mellett a körmök töredezetté válása és bőrgyulladás jelentkezhet.

A vitamin-túladagolás hajhulláshoz vezethet

Jó szándéktól vezérelve sokan esnek abba a hibába, hogy egyes vitaminok bevitelét túlzásba viszik. Az A-vitamin túladagolásának a haj láthatja a kárát: az A-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó készítmények indokolatlanul hosszú ideig történő szedése esetén túladagolás következhet be.

A tünetek közt szerepel elsősorban a hajhullás, de viszketés, hámlás, étvágycsökkenés, fejfájás, hányás vagy akár májkárosodás is jelentkezhet.


close