Hajhullás okai

Sokan esnek pánikba, amikor a hajhullás tüneteivel szembesülnek, ám ijedségre semmi ok, hiszen a probléma az esetek többségében kezelhető, illetve megelőzhető. Különben is: napjainkban immár nem feltétlenül a dús hajkorona a férfifej éke.

A hajhullás okai között megtalálható egyebek közt a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, a vashiányos vérszegénység, illetve az agyalapi mirigy elégtelensége. Ugyanígy okozhatja a hajkorona ritkulását másodlagos szifilisz, autoimmun betegség vagy gócfertőzés is.

Az alábbiakban a hajhullás típusairól esik szó, azaz az úgynevezett foltos, nyugalmi és hegesedés által kiváltott hajhullásról, illetve bemutatjuk, miként okozhat hajhullást a gyógyszeres kezelés és a kényszeres hajtépés.

Foltos hajhullás okai

Az úgynevezett körülírt hajhullás (alopecia areata) ismeretlen eredetű betegség, amelyet a tudomány bizonyos immunfolyamatoknak tulajdonít. Típusos esetben a fejbőrön lazac színű, emellett teljes egészében sima és hegmentes foltok láthatók, amelyek szélső részeiről a hajszálak különösebb fizikai erőkifejtés nélkül eltávolíthatók.

A körülírt hajhullás a hajas fejbőr teljes területére, sőt az orrban megtalálható szőrszálakra is kiterjedhet. Emellett az arc egyéb szőrzete (szemöldök, szempillák, szakáll, bajusz) is érintett lehet. A hajhullás e fajtája az esetek többségében önmagától gyógyulhat: a haj a betegek nyolcvan százalékának esetében akár teljesen vissza is nő, ugyanakkor előfordulhat, hogy javulás nem következik be.

További cikkünk erről a témáról: Foltos hajhullás

Gyógyszer okozta hajhullás okai

A hajhullásnak gyógyszerezési okai is lehetnek. Tapasztalható a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű A-vitamin hosszú távú fogyasztása, retinoidok, egyes antibiotikumok, sejtosztódást meggátló gyógyszerek, bizonyos véralvadásgátló készítmények, egyes fogamzásgátlók, amfetaminok, pajzsmirigyfunkcióra kiható szerek, szalicilátok alkalmazása során.

Daganatos betegségek esetén alkalmazott kemoterápia során szintén tapasztalható a drasztikus mennyiségű hajhullás, amely azonban nem jelent végleges állapotot; a terápia befejeztével a haj újra kinő.

Nyugalmi hajhullás okai

Nyugalmi hajhullás (telogen effluvium) is állhat a hajhullás hátterében. Az átmeneti hajhullásnak telogen effluvium, vagyis nyugalmi hajhullás is lehet az oka, amelyre a nyugalmi fázisban lévő hajszálak számának átmeneti növekedése jellemző.

Ennek megállapítására az a legjobb módszer, hogy a haj gyenge meghúzásával távozó hajszálakat megvizsgáljuk. Ha a szálak fehér tövükkel együtt nagy számban távoznak, akkor erről van szó. Egyes feltételezések szerint a nyugalmi hajhullás fő oka a vashiány.

Hegesedés kiváltotta hajhullás okai

A hegesedés okozta hajhullás súlyosabb jellegű bakteriális vagy gombás fertőzések, kémiai, fizikai traumák, valamint erősebb ionizáló sugárzás következtében léphet fel. A heges hajhullás következében kialakuló kopaszság nem visszafordítható, hanem maradandó jellegű. Egyedüli megoldást a sebészi úton történő hajátültetés jelenthet. A maradandó kopaszság miatt kulcsfontosságú a hegesedés korai felismerése és megfelelő kezelése.

Kényszeres hajtépés (trichotillomania)

A trichotillomania olyan kényszerbetegség, amely során a beteg leküzdhetetlen vágyat érez a hajtépésre. A kényszeres hajtépés látható, foltokban történő kopaszodáshoz vezet. Az esetek többségében halántéktájon, a homlok felett, a szemöldök és a szempilla területén, de a test bármely részén elfordulhat.


close