Hajhullás és a fogászati gócok

Egy letört fog, egy gyulladt gyökér, egy mélyebb fogszuvasodás is okozhat hajhullást, mint ahogy egy ínygyulladás, illetve más fogágybetegség is. Ez úgy lehetséges, hogy a rossz fog gócként viselkedik, azaz konkrét tüneteket nem produkál, azonban az itt lévő baktériumok a vérbe jutva egy másik szerv épségét veszélyeztetik – esetünkben hajhullást idéznek elő.

Ezért gyanú esetén szükség van a száj, illetve a fogak teljes átvizsgálására, s az okok kiküszöbölésével maga a hajhullás is megszűnik. A bajokat megelőzendő a szakemberek a rendszeres fogászati ellenőrzést javasolják.

Az alábbiakban részletesen olvashat a hajhullás és a fogászati gócbetegségek kapcsolatáról.

Egészségtelen mértékű hajhullás okai

Ha a hajhullás mértéke meghaladja a napi 70-100 szálat, illetve a kihullott haj helyén nem nő ki új, akkor felmerülhet a gyanú, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Az átlagosnál intenzívebb hajhullás okának megállapítása nem egyszerű feladat, mert vitaminhiány, vashiányos vérszegénység, a pajzsmirigy betegsége, gombás fertőzés, illetve hormonális változás is szóba jöhet ilyenkor. Egyes gyógyszerek alkalmazása, illetve a túlzott stressz szintén vezethet nagyobb mértékű hajhulláshoz. Olykor a probléma hátterében valamilyen szépségápolási szokás áll, például a rendszeres hajfestés, hajegyenesítés, vagy egy túl szoros frizura. Gyakran előfordul, hogy a hajhullást egy gócként viselkedő, tünetmentes, rossz fog idézi elő.

Mit jelent a gócbetegség?

Akkor beszélünk gócbetegségről, ha egy szerv (vagy szervrendszer) megbetegedését olyan fertőzés okozza, amely a szervezet egy távolabbi pontjának gyulladásából ered. Tulajdonképpen ez a gyulladás a góc, ami az esetek többségénél nem okoz panaszokat. A góc területén nyüzsögnek a baktériumok, melyek a vérbe jutva egy másik szerv kóros elváltozását idézik elő.

Fog eredetű gócbetegség

A gócbetegségek egyik leggyakoribb forrása a fogazat. Egy letört fog, egy gyulladt gyökér, vagy egy mélyebb fogszuvasodás is góccá válhat. A krónikus ínygyulladás és más fogágy betegség szintén szerepet játszhat egy másik szerv megbetegedésében. A foltokban tapasztalható hajhullás mellett gyakori tünet lehet még az ismeretlen eredetű ízületi fájdalmak és bőrkiütések megjelenése is.

Természetesen egy fogászati probléma nem minden esetben viselkedik gócként, de ha felmerül a gyanúja, szükségessé válik a fogazat és a szájüreg teljes körű kivizsgálása. Ilyenkor fizikális vizsgálatot végeznek, illetve röntgenfelvételt készítenek. Fogászati góc következményeként kialakulhat kötőhártya-gyulladás, krónikus vesegyulladás, ekcéma, allergia, asztma, ízületi gyulladás, valamint szív- és érrendszeri betegségek is.

Érdemes időt szánni a rendszeres fogászati ellenőrzésekre!

Amennyiben nem zárható ki, hogy a tünetek – például az intenzív hajhullás – fogászati góc-eredetűek, ki kell vizsgálni a problémát, és kezelni kell. Ilyenkor többnyire a panaszok teljesen megszűnnek. A kezelés során az orvosok igyekeznek mindent megtenni az adott fog megmentésének érdekében, de olykor elkerülhetetlen a fog eltávolítása. A gócok kialakulásának esélye nagymértékben csökkenthető rendszeres fogászati szűréssel, illetve a megfelelő kezelés időben történő elvégzésével.


close