Hajhullás és a fül-orr-gégészeti gócok

Gócbetegségek egyik következményeként nagymértékű hajhullás, illetve foltos kopaszodás alakulhat ki.

Az alábbiakban részletesen olvashat a gócképződés és a hajhullás kapcsolatáról, illetve azokról a fül-orr-gégészeti gócokról, amelyek hajhullást okozhatnak.

Gócképződés és hajhullás

Egyes fertőzések – bár nem járnak helyi tünetekkel – gyulladást okoznak a szervezetben. Ez a gyulladás gócként viselkedik, vagyis a kórokozók tovább szaporodnak, és a véráramon keresztül egyéb szerveket is megfertőznek. A krónikus gyulladás jelenléte gyengíti a szervezet immunrendszerét, ez pedig olyan következményekkel járhat, mint például az egészségestől eltérő hajhullás.

A hajhullás a természetes öregedési folyamat része, melynek mértékét hormonális változások, örökletes és életmódbeli tényezők is befolyásolják. Ha a hajhullás látszólag minden ok nélkül intenzívebbé válik, felmerül a gócképződés gyanúja. A diagnosztizálást megnehezíti, hogy a góc a szervezetben bárhol kialakulhat, helyet adhat neki egy szuvas fog, a mandula, a vese, a petefészek, a prosztata és egyéb szervek.

Fül-orr-gégészeti gócok

A gócként funkcionáló krónikus mandulagyulladás hajhullást, fáradékonyságot és a koncentrálóképesség csökkenését okozhatja. Jelentkezhet tartós hőemelkedés és étvágytalanság is. Ha a mandula gócként funkcionál, szükségessé válik az eltávolítása.

Gócként viselkedhet a középfül idült gyulladása, az arcüreggyulladás, a homloküreg-gyulladás, illetve az orrmelléküreg gyulladása is. Nemcsak hajhullást okozhatnak, hanem ízületi panaszokat, a szív vagy a vese működési zavarát is. Minden esetben az adott betegséget kell orvosolni. Előfordulhat, hogy a hajhullás okának pontos megállapítása laborvizsgálatot, röntgenvizsgálatot, ultrahangvizsgálatot, váladék-, valamint köpetelemzést igényel. Ha a góc megszűnik, a hajhullás is mérséklődik.

A kóros hajhullás típusai lokális szempont szerint

A kóros hajhullás azt jelenti, hogy napi szinten több mint 100 hajszál hullik ki. Egyik megjelenési formája az alopecia areata nevű betegség, vagyis a foltos hajhullás. Többnyire a kopaszodás kör alakú területeket alkot, de akár a teljes hajzat elvesztése is bekövetkezhet.

Az egészségestől eltérő hajhullás másik típusa az alopecia diffusa chronica. Ebben az esetben a hajszálak elvékonyodnak, és a teljes hajzatot érintő egyenletes ritkulási folyamat tapasztalható. Tartós kopaszodást nem okoz, mert a hajhagymák nem sérülnek, vagyis a hajhullás okának megszüntetése után újra kinő a haj.


close