Stressz és hajhullás

Szorít a határidő? Veszélyben a munkahely? Nem tudja, mi lesz a számlák befizetésével? Súlyos balesetet szenvedett? Elveszített valakit, akit szeretet? Akkor van magyarázat gyérülő hajára, hiszen mint jól ismert, a stressz is jelentősen kihat erre a gyakori népbetegségre.

A stressz okozta hajhullás többféleképpen nyilvánul meg: van, amikor a szőrtüszők sérülnek meg, máskor a hajhagymák helyezik magukat nyugalmi állapotba, s az esetek jelentős részében a stressz hatására magunk kezdjük el tépkedni kéznél lévő szőr-, illetve hajszálainkat.

Mivel a test haj nélkül is jól működik, stressz esetén szervezetünk a hajnövés helyett egyéb problémáira összpontosít. Többféle típusú hajhullás hozható összefüggésbe a magas stressz-szinttel:

  • Alopecia areata – A súlyos stressz areata típusú hajhullást okoz, melynél a károsodnak a szőrtüszőt, megáll a hajnövekedés.
  • Telogen effluvium – Ebben az esetben az érzelmi vagy fizikai stressz (baleset, haláleset, pénzügyi gond, betegség, műtét, szülés, stb.) következtében nagyszámú hajhagyma kerül nyugalmi fázisba. Ez általában 6-12 hétig tart, és több nőt érint, mint férfit. Pár hónapon belül az érintett hajszálak hirtelen kihullanak fésülködés vagy hajmosás közben.
  • Trichotillomania – Ellenállhatatlan késztetés a szőrszálak kitépkedésére a fejbőrön, szemöldökön vagy a test egyéb területein. A hajtépés ilyenkor a stressz, szorongás, feszültség, magány, csalódottság levezetésének módja.

A stressz okozta hajhullás nem tartós, s ha a stresszt, mint kiváltó okot sikerül csökkenteni, a hajhullás megáll. Minden típusú hajhullás esetén forduljon orvoshoz, ugyanis nemcsak a stressz hozható összefüggésbe a betegséggel!


close