Férfias típusú hajhullás

A férfi hormonok hatására bekövetkező hajvesztés más néven az androgén vagy férfias típusú hajhullás.

Az alábbiakban részletesen olvashat a férfias jellegű hajhullás okairól és megjelenéséről.

Hormonális, életkorbeli és genetikai tényezők összjátéka

A férfias típusú hajhullás mindkét nem képviselőit érintheti, de a férfiak esetében lényegesen gyakrabban tapasztalható. Többnyire a 30. életév betöltése után kezdődik el a kopaszodási folyamat, de kialakulását genetikai tényezők is befolyásolják. A hajvesztést elsősorban a tesztoszteron egyik terméke, a dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormon okozza. A DHT miatt a hajhagymák elsorvadnak, és a hajszálak élettartama is megrövidül.

Androgén hajhullás megjelenése

A férfias kopaszodás jellegzetes megnyilvánulása a homlok feletti hajvonal hátra tolódása, illetve a fejtetőn jelentkező hajritkulás. A hajszálak szőrszerű, pihés jellegűvé válnak, majd kihullnak. A hajas fejbőr kopaszodásával párhuzamosan azonban – szintén a DHT hatására – az arc felületén erősödik a szőrzet. Ezt a folyamatot a fejbőr elvékonyodása kíséri.

Vannak olyan hajhagymák, amelyek nem reagálnak ennyire érzékenyen a DHT-ra. Ezeknek az ellenálló hajhagymáknak köszönhető, hogy gyakran nem következik be teljes kopaszodás, hanem például patkó formában a fej hátsó részén megmarad valamennyi hajzat. A hajátültetési beavatkozások ezen a genetikai tulajdonságon alapulnak.

Androgén hajhullás nőknél

Nők esetében ritka az ilyen típusú kopaszodás, de előfordulhat, mivel a női szervezet is termel dihidrotesztoszteront. Az ő esetükben jellemzőbb az egész hajfelületet érintő (diffúz) hajritkulás. Az androgén típusú hajhullás többnyire a változókor idején bekövetkező hormonális változások, illetve valamilyen betegség – például a petefészek, a pajzsmirigy vagy a vese betegségeinek – következménye.


close