Trichotillománia

A trichotillománia nevű kórképben szenvedők ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy kitépjék a hajukat, a szemöldöküket, vagy máshol elhelyezkedő szőrzetüket. A „behatás” helyén sokszor kopasz foltok maradnak, de a betegség enyhe formában is megjelenhet, amikor nincsenek látványos tünetek.

A következőkben a trichotillománia nevű betegség okairól, kezelési lehetőségeiről olvashat.

A trichotillománia tünetei

A trichotillománia rendszeres haj- vagy szőrtépés a hajas fejbőrről, a szemöldökről vagy más testtájakról. Erős késztetés a szőr vagy hajszál kitépésére, mely után megkönnyebbülés-érzés jelentkezik.

Ennek következtében kopasz foltok jelennek meg a fejen, a szemöldökben vagy más testtájakon. Emellett további bizarr cselekvéssorozat is jelentkezhet: a beteg a kitépett hajat sokszor megrágja vagy megeszi a beteg, esetleg játszik vele, vagy az arcához dörzsöli.
A betegek szégyellik a hajtépést, és megpróbálják eltitkolni, sokszor rituálékat dolgoznak ki a hajtépésre, máskor szinte tudattalanul végzik azt. Ugyanannál a betegnél mindkét típus előfordulhat.

Trichotillománia okai

Az agyban a dopamin és a szerotonin egyensúlyának megbomlása vezet valószínűleg a tünetekhez. A betegség multifaktoriális, genetikai és környezeti tényezők egyaránt hozzájárulnak a trichotillománia kialakulásához. Hajlamosító tényező a családi halmozódás; a női nemnél gyakrabban fordul elő a kórkép, és a stressz, a fáradtság, kimerültség is hajlamosíthat trichotillománia kialakulására. A trichotillománia sokszor társul egyéb pszichiátriai kórképekkel, mint például kényszerbetegséggel, evészavarokkal, szorongással.

A trichotillománia kezelési lehetőségei

A kezelés részét képezi a pszicho- és a gyógyszeres terápia is. A pszichoterápia segítségével a beteg fel tudja ismerni azokat a szituációkat, amelyek során a hajtépés jelentkezik, és megpróbál alternatívát keresni ezekre a szituációkra, például ilyen a kezek ökölbe szorítása vagy a haj fül mögé simítása. Szintén fontos a hajtépést okozó impulzusok kezelése.
A gyógyszeres terápia részei az antidepresszáns gyógyszerek. A relaxációs technikák és a hipnózis is szintén hatékony módszer trichotillománia kezelésében. Fontos a támogató családi és baráti kör, illetve segítséget jelent, ha a beteg hasonló kórképben szenvedő társaival találkozik, és megosztják tapasztalataikat.

Dr. Csuth Ágnes


close