Foltos hajhullás

Jó hír a foltos hajhullással küzdőknek, hogy tízből nyolc ember esetében visszanő az elvesztett frizura, sőt a betegség kezelés nélkül gyógyítható.

Feltéve persze, ha kiküszöböljük a kiváltó okokat, melyek többek közt lehetnek rossz fogak, krónikus mandulagyulladás következményei, de ez esetben is visszavezethető a probléma pajzsmirigy-, illetve autoimmun betegségekre, illetve felelőtlenül elkapott nemi bajokra.

E panaszok esetén nem csak a haj, hanem az arc egyéb szőrzete – szemöldök, szempilla, orrszőr, bajusz, szakáll – is kihullhat.

A körülírt hajhullást (alopecia areata) a legtöbb esetben gócfertőzések (pl. rossz fogak, krónikus mandulagyulladás) okozzák, de gyakori, hogy pajzsmirigy-, és autoimmun betegség részeként, illetve szifilisz esetén jelentkezik.

Férfias típusú hajhullás

A foltos hajhullás egyik formájára, a férfias típusú hajhullásra (androgén alopécia) nevével ellentétben nem csak férfiaknál találunk példát, hanem nők esetében is.

A foltos hajhullás típusos eseteiben a fejbőrön sima, heg nélküli foltok jelentkeznek, melyek rózsaszín árnyalatúak, lazac színűek. A hajszálak e terület szélső részéről könnyen kihúzhatók.

Foltos hajhullás és annak kezelése

A foltos hajhullás a hajas fejbőr egész területén jelentkezhet, emellett az orrban lévő szőrszálakat, valamint az arc egyéb szőrzetét (a szempillákat, a szemöldököt, a szakállt és a bajuszt) is érintheti a jelenség.

A hajhullásnak ezen fajtája legtöbbször kezelés nélkül gyógyulhat: a foltos hajhullásban érintett betegek mintegy 80 százalékánál a haj teljes mértékben visszanő, ugyanakkor bizonyos esetekben nincs javulás.


close