Hajevés, trichophagia

Az egyik legveszélyesebb, a hajjal kapcsolatos probléma a hajevés, hiszen súlyos betegség, szélsőséges esetben halál is lehet a következménye. Elsősorban tizenéves lányokkal fordulhat elő a kényszeres hajevés, mely súlycsökkenéssel, hányással, bélelzáródással, fekélyekkel járhat.

A gyomorban felgyülemlett hajcsomót műtéti úton lehet eltávolítani, a megelőzéshez pszichoterápiás részvételre lehet szükség. Ugyancsak megelőzhetjük a bajt, ha az érintett gyermek haját rövidre vágatjuk, hogy a végét ne tudja bekapni.

A következőkben a hajevésről (trichophagia), szövődményeiről, tüneteiről és kezeléséről tájékozódhat.

Azt az állapotot, amikor valaki kitép a haját, majd megeszi, trichophagiának nevezzük. Ez egy nagyon veszélyes állapot, és sürgős kezelést igényel.

A haj nem emészthető anyag, ha megesszük, akkor a gyomorban hatalmas, összegubancolódott hajlabdává (trichobezoár) állhat össze. Egy év alatt ez a trichobezoár képes akkorára nőni, hogy súlycsökkenést, hányást, bélelzáródást vagy akár halált is okozhat. A trichobezoár súlyosan irritálja a gyomor nyálkahártyáját, amely súlyos fekélyekhez vezethet.

A kényszeres hajtépkedés és a trichophagia is leginkább tinédzserek körében fordul elő, a 10-19 éves korú lányok esetében a leggyakoribb.

A hajevés során általában a saját hajat eszik meg a betegek, de előfordul, hogy mások haját is elfogyasztják.

A hajevés tünetei

A hajevés következtében kialakult trichobezoárok különböző tüneteket okoznak:

  • emésztési zavarok
  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • fájdalom
  • gyomorfekély

A hajevés kezelése

Szükség lehet a kialakult trichobezoárok eltávolítására, erre műtéti úton van lehetőség, de meg kell szüntetni a hajevés és a kényszeres hajtépkedés kiváltó okait is, ehhez pedig sokszor pszichoterápiára van szükség.

A hajevés megelőzése

Ha korábban már előfordult a gyereknél hajevés és/vagy trichobezoár, akkor vágjuk le rövidre a hajat, hogy ne tudja a végét bekapni. Tartsuk távol az emészthetetlen anyagokat a gyerektől, ha hajlamos azokat a szájába tenni.


close