Hajhullás a szülés után

Szülés után sok nő tapasztal intenzív hajhullást, melynek elsősorban hormonális okai vannak. A hajvesztés általában néhány hónap elteltével magától alábbhagy.

Az alábbiakban részletesen olvashat a szülést követő hajhullás okairól, illetve kezelési lehetőségeiről.

Terhességi hormonváltozások hatása a hajzatra

Általában elmondható, hogy a terhesség ideje alatt a legtöbb kismama haja erősebb és dúsabb lesz. A minőségi és mennyiségi átalakulások hátterében az állapotosságot kísérő hormonális változások állnak.

A terhes nő szervezetében megemelkedik a progeszteron és az ösztrogén szintje, melynek következtében a hajhagymáknál intenzívebb sejtosztódás figyelhető meg, és egy-egy hajszálnak megnő az élettartama is.

Szülést követő hajhullás

A baba születése után a hormontermelés újra módosul, az említett női hormonok mértéke csökken. A változás következményeként akár napi 500 szál haj elvesztése is tapasztalható, mert azok a hajszálak is ilyenkor hullnak ki, amelyeknek a terhesség ideje alatt kellett volna. Az ilyen típusú diffúz, vagyis a teljes hajas fejbőrt érintő hajritkulás a legtöbb esetben nem igényel kezelést. A szülés után általában 6-9 hónap szükséges az anya szervezetének regenerálódásához, ezt követően a hajhullás is magától megszűnik. Ha ennyi idő alatt sem rendeződik a probléma, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Tanácsok szülést követő hajhullás esetén

A szakemberek mindig felhívják a hajhullással küzdő anyukák figyelmét arra, hogy a kellemetlenséget nem a szoptatás okozza. Nagyon fontos, hogy a hajvesztés megakadályozása érdekében senki ne hagyja abba a szoptatást.

A szülést követő nagymértékű hajvesztés nem törvényszerű, de sok nőt érint. Kímélő samponnal, vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlásával elősegítető a hajhullás mértékének csökkentése. Elsősorban a B-vitaminok, a cink, a vas és a nitrogén tartalmú szerves anyagok bevitelére ajánlott odafigyelni. Egyes nők ilyenkor kényelmesebben érzik magukat, ha rövidebbre vágatják a hajukat. A rövidebb frizura csak a komfortérzeten javíthat, a hajhullást nem befolyásolja.

A hajhullás minden nőt megvisel, kifejezetten a gyermekvállalás kihívásaival és a hormonális változásokkal egyszerre küzdő anyukákat, ezért nagyon fontos a környezet lelki támogatása.


close