Hajhullás és menopauza

A változókor egyik nem kívánt, nagyon kellemetlen mellékhatása a hajhullás és a hajritkulás. A jelenség oka leggyakrabban a szervezetben bekövetkező hormonszintváltozás.

Változókorban a női szervezetben nemcsak az ösztrogén, hanem a progeszteron szintje is csökken, így az androgén (férfi) hormonok aránya nő.

A hajhullás mellett emiatt a megmaradó hajszálak is szárazabbakká, törékenyebbekké válhatnak.

Mi állhat még a női hajhullás hátterében?

A női hormonok csökkenése mellett a hajhullást elősegíti az esetlegesen megnövekedett tesztoszteronszint, a stressz, a genetikai hajlam, de különböző gyógyszerek mellékhatásaként is előjöhet a kellemetlen tünet. Ezen kívül a hajhullás oka lehet még a menopauza következtében létrejövő csökkent pajzsmirigyműködés.

Hajhullás kivizsgálása

Ha a hajhullás tartóssá, zavaróvá válik érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, hogy kiderüljön, mi állhat a háttérben. Vérvétel segítségével például meg lehet állapítani, hogy hormonszintváltozás okozza-e a hajhullást vagy esetleg pajzsmirigyműködés csökkenésére vezethető vissza.

Hajhullása gyógyszeres kezelése és életmódtanácsok

A hajhullás gyógyszeres kezelése jelenthet ösztrogén- vagy szteroidtartalmú szereket, de ezeket kellemetlen és veszélyes mellékhatásaik miatt csak akkor alkalmazzák, ha az életmódbeli változtatások nem válnak be. Utóbbi közé tartozik a stressz kezelése például relaxációs technikák elsajátítása segítségével, a rendszeresen végzett testmozgás és az egészséges táplálkozás.

Kiegészítő kezelésként lehet próbálkozni gyógynövényes samponokkal, hajpakolásokkal és hajvédő vitaminokkal is.


close