Hajhullás tavasszal

A tavaszi hajhullás sokak számára ismerős lehet. A tél az egész szervezetünket megviselheti, így természetesen a hajunkat is. Mi okozza a tavaszi hajvesztést?

A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk elhanyagolni az egészségünket, de a betegségek is könnyebben megtámadhatnak minket.

Ez pedig minden sejtünkre hatással van. Nincs ez másképp a hajunkkal sem. Lássuk, mik okozzák a téli hónapok utáni hajhullást.

Táplálkozás és mozgás

Télen kevesebb vitamindús étel kerül az asztalunkra, hiszen a legtöbb zöldség és gyümölcs külföldről érkezik hozzánk, utazásuk során pedig veszítenek vitamintartalmukból. Ez megnehezíti az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozást, amely a hajunkra is hatással van. A haj számára fontos vitaminok (A-, B-, C-, E-), valamint ásványi anyagok (vas, cink, jód, réz, szelén, kalcium, foszfor, magnézium, kálium, mangán) hiánya hajhulláshoz vezethet. Tavasszal tehát érdemes feltölteni kimerülő készleteinket.

Ugyanez igaz a folyadékbevitelre is. A nem megfelelő folyadékbevitel ugyanis felhalmozza testünkben a méreganyagokat, valamint kiszárítja a bőrt is. Igyunk minél több folyadékot, hiszen ez a hajunk állapotára is hatással van.

A kevés mozgás, az aktív élet hiánya könnyen vezethet alvásgondokhoz, ami pedig pszichés problémákat, depressziót szül. A mozgás csökkenti szervezetünkben a stresszhormonokat, valamint segíti a jó, pihentető alvást. A stressz, a depresszió ugyanis könnyen vezet hajhulláshoz. Tavasszal fektessünk nagyobb hangsúlyt a mozgásra is.

Betegségek, téli időjárás

A téli influenzajárvány során beszedett antibiotikumok is okozhatnak hajhullást, akárcsak a z állandó, alacsony páratartalmú, fűtött szobában való tartózkodás is. A hajunk is igényli a friss, oxigéndús levegőt, melyet lakásban nem kaphat meg. A sapka viselése hasonló problémát okozhat, hiszen gátolja a bőr természetes légzését és hozzájárul a bőrbetegségek kialakulásához is, melyek hajhulláshoz vezethetnek.

Tavasszal töltsünk több időt a szabadban, élvezzük a napsütést, és a hajunk is meghálálja majd a természetben töltött perceket.


close