Kemoterápia miatt kihullott haj

A kemoterápia során elpusztulnak a rákos sejtek, de mellettük sok egészséges is, például a szőrtüszők. Ezért fordulhat elő, hogy a haj mellett sokszor a szempilla és a szemöldök is kihullik.

A tumorsejtek vagy a rákos sejtek a gyorsan osztódók közé tartoznak. A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A kemoterápia miatt az érintett szövetekben károsodik a DNS, így csökken a daganatos sejtek szaporodása, de a sugárzás káros hatással van az ép szövetekre nézve is.

A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív és eredményes hatás érhető el.

Kemoterápia hat a hajhagymákra

Azonban vannak normál sejtek a testben, amelyek szintén gyorsan osztódnak, és a kemoterápiás gyógyszerek befolyásolják ezeknek az egészséges sejteknek a működését is. Ezek közé tartoznak a hajhagymák is – egyes kemoterápiás gyógyszerek gyakrabban okoznak hajhullást, mint mások.

A kemoterápia hatására kialakuló hajhullás szinte minden esetben átmeneti, azonban gyakran előfordul, hogy az új haj a korábbinál lassabban növekszik, és gyakran sötétebb lesz, mint előtte volt. Sokszor a haj szerkezete is megváltozik, így finomabb és puhább lesz – és ennek okát még nem tudják a kutatók.

Hajvesztés érzelmi oldala

A haj elvesztése elsősorban érzelmileg viselheti meg az érintettet. Az orvosok szerint jobban érezhetjük magunkat és javulhat az önbecsülésünk, ha teszünk ellene valamit, például parókát viselünk, kendőt, netán sapkát. Az is segíthet, ha rövid frizurát választunk, érzelmileg ez is megkönnyítheti a haj elvesztését.


close