Kényszeres hajtépkedés, trichotillománia

A kényszeres hajtépkedésnek, más néven trichotillománia betegségnek rendkívül nehéz a felismerése, hiszen az érintett többnyire egymaga végzi tevékenységét, melynek tüneteit igyekszik jól elrejteni, hiszen szégyelli állapotát. Például rendszeresen sapkát, parókát visel, kerüli az embereket, illetve az olyan helyzeteket, amikor titkára fény derül.

A kényszeres hajtépésnek lehetnek genetikai és pszichés okai is, ez utóbbiak kezelése pszichoterápiával történik, illetve az orvos antidepresszánsokat is felírhat. A kényszeres hajtépőket arról ismerheti fel a környezetük, hogy foltos, kopasz területek találhatók a fejbőrükön, illetve más testrészeiken, illetve sérülések is felfedezhetők ezeken a felületeken. A betegek egy részénél a tünetek enyhék, ám akiknek súlyosabb az állapota, jelentős stresszel is küzdenek.

Az alábbiakból megtudhatja, milyen okok váltják ki a kényszeres hajtépkedést, melyek a tünetei, milyen szövődményekkel jár, és hogyan lehet kezelni.

A kényszeres hajtépkedés egyes embereknél csak enyhe tünetekkel jár, és általában kezelhető. Másoknál, akik nem bírják ki hajtépkedés nélkül, jelentős stressz is társul mellé. Kezeléssel csökkenthető vagy megállítható a kényszeres hajtépkedés.

A kényszeres hajtépkedés tünetei

  • rendszeres szőrtépkedés (haj, szemöldök, szempilla vagy más testszőrzet)
  • a szőrszálak kihúzása után megkönnyebbülést érez a beteg
  • foltos, kopasz területek a fejbőrön vagy a test más területein
  • ritka vagy hiányzó szempillák vagy szemöldök
  • játék a kihúzott hajjal
  • a legtöbb kényszeres hajtépkedésben szenvedő ember egyedül van, amikor kihúzza a haját, és általában megpróbálják elrejteni ezt mások elől.

A kényszeres hajtépkedés okai és következményei

A kényszeres hajtépkedést genetikai és környezeti tényezők egyaránt kiválthatják. Az agyban megtalálható szerotonin és dopamin mennyiségének eltérése is szerepet játszhat a kényszeres hajtépkedés kialakulásában.

Sokan szégyent éreznek, alacsony az önértékelésük, depresszívek és szorongóak lesznek állapotuk miatt. A hajvesztés miatti kínos érzés oda vezethet, hogy elkerülik az úszást, a hajvágást vagy szeles időjárás esetén egyáltalán nem mennek ki a szabadba. A kényszeres hajtépkedő viselhet parókát, vagy olyan frizurát, amellyel el tudja rejteni a kopasz foltokat. Egyesek tartózkodnak az intimitástól, mert attól tartanak, hogy fény derül a problémájukra.

Az állandó hajtépkedés horzsolások és egyéb károkat okozhat a bőrön, beleértve különböző fertőzéseket is.

A kényszeres hajtépkedés kezelése

Egyfajta pszichoterápia hatékonynak tűnik a kényszeres hajtépkedés kezelésében. Ennek során a beteg megtanulja felismerni azokat a helyzeteket, amikor a tépkedéshez fordulna, és helyettesíti más viselkedéssel ahelyett, hogy kihúzná a haját. Például ökölbe szorítja a kezét, vagy a haj helyett a fülét érinti meg. Egy másik kezelési lehetőségként a kezelőorvos javasolhatja antidepresszánsok szedését is.


close