Meddig normális a hajhullás?

A férfiaknak és a nőknek egyaránt rémálma a hajhullás és a kopaszodás. A hajhullás azonban bizonyos mértékig teljesen természetes és normális folyamat, mely a hajszálak életciklusával áll szoros összefüggésben.

Ahhoz, hogy a hajhullás normális mértékét fel tudjuk mérni, érdemes tisztában lenni a haj növekedésének ütemével, vagyis a hajszálak életciklusaival.

Hajnövekedés szakaszai

A hajszálak növekedése három, egymást követő szakaszra bontható. A növekedési (anagén) szakasz a férfiaknál átlagosan 3, a nőknél pedig 5 év hosszúságú. Ebben az időszakban a sejtek jól osztódnak, a szervezetünk folyamatosan táplálja azokat. Egészséges esetben az összes hajszálak nyolcvan százaléka ebben a szakaszban van. Ezután egy mindössze néhány napig, maximum egy-két hétig tartó átmeneti szakasz következik (katagén fázis), amiben megszűnik a hajhagyma tápanyag-ellátása, és megkezdődik a hajszál kifelé tolódása a hajtüszőből.

Telogén szakasz: hajhullás

Hajszálaink utolsó fázisa a nyugalmi, vagy más néven telogén szakasz. Ebben a szűrtüsző már nem működik. A nagyjából három hónapig tartó utolsó stádium végét az újonnan képződő és növekedésnek induló hajszál érkezése zárja le, ami a régi hajszálat aztán kitolja a helyéről. Ekkor láthatjuk viszont a fésű fogai között vagy a zuhanytálcában.

50-70 kihullott hajszál még rendben van

Normál esetben a kihulló és kinövő hajszálak aránya kiegyenlített, azaz ugyanannyi hajat veszítünk, mint amennyi elkezd nőni. A fejünkön átlagosan 150 ezer hajszál található, és naponta körülbelül száz hajszálunk éri el élete végét, lökődik ki a hajhagymákból. Ez rövidebb hajnál szinte észrevehetetlen mennyiség, de a hosszabb hajúaknál azonban jóval látványosabb. A legtöbb hajszálat fésülködés közben veszítjük el, hiszen ez az a behatás, mely “kihúzza” az egyébként már nem rögzített hajszálakat a többi közül. Ha tehát arra vagyunk kíváncsiak, mennyi hajszálat veszítünk el, akkor a reggeli fésülködés során egyszerűen számoljuk meg azt, ami hajkefében, fésűben marad. Ha ez a szám 50-70 között van, vagy annál kevesebb, nem kell aggódnunk.

A hajszál gyökere árulkodó

Nemcsak azt érdemes azonban nézni, hogy hány hajszálunk hullott ki, hanem azt is, hogy a hajszálnak van-e sötétebb gyökere, vagy a vége egészen világos. Az előbbi arra utal, hogy már az anagén fázisban elveszítjük a hajszálat, ez pedig kóros folyamatra engedhet következtetni, míg az utóbbi a telogén fázisban kihullott hajszálak sajátja.

Ha a normálisnál nagyobb mennyiségű, vagyis száznál is több hajszálunk hullik ki naponta, az mindenképpen aggodalomra adhat okot, hiszen arra utal, hogy a szervezetünkben krónikus gyulladás, súlyos stressz, tápanyaghiány vagy hormonzavar áll fenn.


close