A hajátültetés feltételei

Talán kevesen gondolnák, de a hajátültetés egyike a leggyakoribb plasztikai műtéteknek. Ha belegondolunk abba, hogy a fej ékességének ritkulása, sőt, akár teljes elvesztése mind a férfiak, mind a nők számára kellemetlen probléma, mindjárt érthetőbb lesz a dolog.

A hajátültetés vagy hajpótlás története egészen az ókorig nyúlik vissza, de a valódi, sebészeti módszerek is már az 1950-es években megjelentek.

A hormonális eredetű hajhiány azért kezelhető sebészeti módszerekkel, mert a fej felső és elülső részén lévő hajszálakkal szemben a tarkó felettiek hagymái nem érzékenyek a dihidro-tesztoszteron hormonra és más területekre átültetve sem vesztik el ezen tulajdonságukat.

A legmodernebb hajátültető technikák alapja a Follicular Unit Transplantation módszer, ami a fejbőrben lévő, 1-4 szál hajból álló kis csoportosulásokat nagymennyiségben képes átültetni a kopaszodó területekre.

A hajátültetés időigényes

Maga az eljárás nem bonyolult, viszont időigényes. Már a fejbőr előkészítése sem gyors művelet, és mivel műtétről van szó, a gyógyulási folyamatra is időt kell áldozni. Az orvosok azt javasolják, csak akkor vágjon bele valaki a hajátültetésbe, ha előtte és utána is képes pihentetni, a külső hatásoktól megóvni az érintett területeket.

Egészséges hajhagymák

Nagyon fontos, hogy hajbeültetésre csak akkor kerülhet sor, ha az embernek még vannak egészséges hajhagymái, hiszen a beavatkozás csak saját hajjal működik, esetenként egypetéjű ikerpároknál. Más donortól származó hajhagymákat a test kilöki magából és a műtét sikertelen lesz.

Az eljárás férfiak és nők esetében is alkalmazható, és mind genetikai okokból bekövetkező hajhullás, mind egy esetleges betegség következtében létrejövő kopaszodás esetén működik. Természetesen a hatás nem azonnali, de fél éven belül a fejünket már természetes haj boríthatja.


close