Hajátültetés

A hajátültetés (hajbeültetés, hajáthelyezés) egy olyan műtéti eljárás, amely megoldást nyújt a kopaszságra. Az eljárás után azonban nem új haj növekszik, csak hajszálak kerülnek át a kopasz területre.

A következőkben a hajátültetés menetéről, szükségességéről és a gyógyulási folyamatról olvashat.

A kopaszodás leginkább elől és a fejtetőn érinti az embereket. A hajátültetéshez szükség van arra, hogy a tarkón vagy a fej oldalsó részein még legyen elegendő haj.

Hajbeültetéssel kezelhető a különböző okok miatti hajhullás, a sérülés, baleset vagy más egészségügyi probléma következtében fellépő hajvesztés is.

A hajátültetés menete és szövődményei

A hajátültetés során az orvos olyan területről vesz szőrszálakat, ahol sűrűn nő a szőr. A legtöbb hajátültetést helyi érzéstelenítésben végzik, így csak minimális fájdalom tapasztalható.

A fejbőr alapos megtisztítása után a sebész elzsibbasztja azt a területet, ahol a normál haj növekszik. A hajas fejbőr egy részét eltávolítják, majd összevarrják a bőrt.

Egy nagyító és egy éles penge segítségével a kivágott fejbőrből eltávolítják a szőrszálakat. A területet, amely ezeket az egészséges hajszálakat kapja, megtisztítják és érzéstelenítik.

Végül a kopasz területen apró lyukakat készítenek, amelyekbe belehelyezik az egészséges szőrszálakat. Egy kezelés során akár több száz vagy ezer hajszál is átültethető.

Mint bármely sebészeti eljárást követően, a hajbeültetésnél is felléphet vérzés, fertőzés vagy hegesedés. Előfordulhat, hogy a növekvő haj természetellenesnek hat, vagy nem úgy néz ki, mint ahogy szeretnénk.

A hajátültetést csak egészséges embereken lehet végrehajtani, különben a műtét kevésbé biztonságos és sikeres.

A hajátültetés után

A hajátültetés követően a fejbőr gyakran nagyon érzékeny, fájdalomcsillapítóra is szükség lehet néhány napig. A területet védeni kell pár napig, például egy sapkával. Néhány sebész antibiotikum vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését is javasolhatja. A gyógyulási időszak rövid, speciális kezelésre nincs szükség.

A legtöbb hajbeültetést követően pár hónappal megindul a hajnövekedés. Gyakran azonban egy gyógyító kezelés nem elegendő a kívánt hatás elérése érdekében.

További cikkünk erről a témáról: a hajátültetés feltételei


close