Hajnövekedés

A hajnövekedés sebessége egyénenként erősen eltérő skálán mozoghat. A növekedés elmaradásának számos oka lehet, hiszen sok dolog befolyásolhatja a növekedést.

A haj lassú növekedése egyrészt fejbőr-betegségekkel magyarázható, másrészt környezeti okok is előidézhetik. Utóbbiak között okozhatja túl száraz, szennyezett levegő, nem megfelelő hajápolás, így túl forró levegővel történő hajszárítás, gyakori hajsütés és hajvasalás.

Idesorolható a túl erős dörzsölés, a nem megfelelő kozmetikumok használata, illetve a helytelen táplálkozás is. Feltűnően lassú hajnövekedés esetén ajánlott bőrgyógyász szakorvos felkeresése annak megállapítására, hogy az érintettnek van-e fejbőr-betegsége, s nem kóros hajhullás áll-e a jelenség háttérben.

Amennyiben a szakember ezeket állapítja meg, további kivizsgálás szükséges.

A hajnövekedés lassú tempója az étrend egészségesebbé tételével, vitamindús élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával, bő folyadékfogyasztással és a fejbőr rendszeres masszírozásával elérhető.

Különösen ajánlott a hajápolási fogásokra odafigyelni: használjunk hajszárítás előtt balzsamot, hajvég-ápoló készítményt, illetve hővédő termékeket. A gyógyszertárakban recept nélkül kapható számos hajnövekedést serkentő vitaminkészítmény, például Forcapilt.


close