A korpa

A korpa a fejbőr felső rétegéről leváló, összetapadt hámsejtek alkotta pikkely.

A következőkben arról olvashat, mi a korpa és miért jelenik meg nagy mennyiségben a fejbőrön?

A bőr sejtjei folyamatosan megújulnak. Az alsó sejtsorokban állandó sejtosztódás zajlik, a legfelső bőrréteg elhalt hámsejtjei pedig fokozatosan lekopnak. A korpásodás természetes folyamata az egészséges fejbőrön mintegy négy hétig tart, mely során az elszarusodott sejtek leválása észrevétlenül zajlik.

Ha bármilyen betegség, vagy kóros tényező miatt ez a normális ritmus felborul, a sejtleválás korpásodás formájában szemmel is láthatóvá válik. A korpa tehát nem más, mint a fejbőr felső rétegéről a fokozottan leváló, összetapadt elhalt hámsejtek alkotta kis lemezke, pikkely.

A korpásodás hajlamosító tényezői

A korpaképződésnek számtalan oka lehet. Kialakulhat kifejezett bőrszárazság következtében vagy veleszületett ekcéma részjelenségeként. Létrejöhet fertőzés következtében, nem fertőzéses eredetű gyulladásos betegségekben, de túlzott faggyúműködéssel járó seborrhoea részjelenségeként egyaránt.

Finom korpádzó hámlás alakul ki veleszületett ekcémában. Ilyenkor a korpa apró elemű, fehér és nem tapad össze. A fejbőr általában száraz, viszkető, olykor piros, gyulladt is. Ezzel ellentétben a fokozott faggyútermeléssel járó seborrhoeás dermatitiszben a leváló korpa a faggyútól összetapad, zsíros fényű, sárgás, gyakran rátapad a hajszálakra, sokszor a hajas fejbőr széli részeinél foltokban a fejbőrre is feltapad.

Seborrhoeás bőrgyulladásban a bőrfelszín a fejbőrön, a szemöldök, az arc területén vagy akár a mellkason is piros, hámló, gyakran viszkető. Csecsemőkori seborrhoeában gyakran nagyobb területeken alakul ki szorosan a fejbőrre tapadó korpa sárgásfehér vagy sárgásbarna koszmó formájában.

Egyes specifikus gyulladásos betegségek, mint például a pikkelysömör (psoriasis) jellegzetes tünete a fejbőrön kialakuló körülírt gyulladásos terület, melyet psoriasis esetében típusos ezüstfehér pikkelyek borítanak. Ebben a betegségben a kialakuló korpa különbözik a többitől, mivel az elhalt hámsejteknek megtartott a sejtmagjuk.

Psoriasisban a hámsejtek megújulási ritmusa körülbelül háromszorosára felgyorsult, ennek megfelelően a sejtek 28 nap helyett kb.7 nap alatt kerülnek a hám legfelső rétegébe.

A korpa és a gombás fertőzés

Hasonló korpásodó foltokat okozhatnak a fejbőr gombás fertőzései. De általánosságban elmondható, hogy fertőzés, allergiás ekcéma vagy akár irritatív jellegű gyulladás következménye egyaránt lehet az erőteljes hámlás következtében kialakuló korpásodás.

A jelenség okától teljesen függetlenül a bőr mikroflórájának egyensúlya minden esetben megbomlik, és az úgynevezett Pityrosporum gomba elszaporodása következik be. Ez a gomba minden ember fejbőr-mikroflórájában megtalálható, ám túl nagy esetén a gomba anyagcseréjének termékei irritáló hatást válthatnak ki.

Ennek következtében felgyorsul a bőr esetén lezajló sejtmegújulás: a fejbőr szarurétege ezáltal vékonnyá válik, s az elhalt sejtek korpásodás formájában hagynak nyomot a fejbőrre tapadva, ruhára hullva.


close