Miért van szükség gomba elleni szerekre a korpásodás kezelésében?

A korpásodás kellemetlen tünetei mindenki számára ismerősek. A népesség nagy része előbb vagy utóbb a megtapasztalja a korpásodással járó viszketést, és a leváló hámpikkelyek okozta kínos érzést.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy a korpásodás okai között fontos szerepe van a Pityrosporum ovale okozta fertőzésnek, illetve tájékozódhat arról, hogy a gombaellenes kezelés milyen szerepet tölt be a korpásodás orvoslásában.

A Pityrosporum ovale gomba a hajas fejbőrön él, és a lakosság több mint felénél kimutatható. Szerepe a gyulladásos folyamatok kialakításában van, ennek következtében viszketést és a hámsejtek apró plakkokban történő leválását okozza.

A Pityrosporum ovale gombán kívül a korpásodás okai között megtalálható még a szélsőséges hőmérséklet, (a túl hideg vagy a túl meleg), a párás éghajlat okozta hatások és egyes irritáló vegyi anyagok használata is. Hajlamosíthat még korpásodás kialakulására a stressz, és különféle hormonális hatások is. A leváló hámpikkelyek látványa kellemetlen, a jelenség szociális megítélése igen rossz, önbizalomhiányt és pszichés zárkózottságot okozhat.

A korpásodás kezelése

A korpásodás kezelésében a gomba etio-patológiai szerepe miatt szükség van gombaellenes szerek adására, melyek közül kiemelendő a ketokonazol. A gomba a korpásodáson kívül a test más pontjain is okozhat bőrbetegségeket, ilyen például a pityrisasis versicolor nevű bőrbetegség, melynek kezelésében a helyi gombaellenes szerek használatán kívül a hajas fejbőr ketokonazollal történő kezelésére is szükség van, ugyanis a Pityrosporum ovale a hajas fejbőrön él, de a törzsre, a nyakra és az arcra lehullva máshol is okozhat panaszokat.

A korpásodás kezelése több hétig kell, hogy tartson. Érdemes intenzíven kezelni a fejbőrt, először heti két-három alkalommal megmosni ketokonazol hatóanyagú samponnal, és több percig rajtahagyni a fejbőrön. Ha a törzsön, az arcon vagy a vállon, nyakon vannak a tünetek, akkor a ketokonazol hatóanyagú sampon habjával be is kell dörzsölni a testet. A sampont három-négy hétig érdemes intenzíven használni, majd fenntartó kezelésként heti egy alkalommal folytatni a használatát.

Sajnos a korpásodás kiújulásra hajlamos betegség, ezért is van szükség a fenntartó kezelésre. A kiújulás megelőzésének érdekében érdemes kerülni a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat és a fejbőr beizzadását.

Dr. Csuth Ágnes


close