Korpásodás elleni gyógynövények

A korpásodás igen gyakori bőrgyógyászati probléma. Becslések szerint a fejlett országokban népesség mintegy felénél jelentkezett korábban, vagy jelenleg is van fejbőr- korpásodása. A korpásodáshoz vezethet az extrém alacsony vagy magas hőmérsékletben való tartózkodás, de gyakrabban a fejbőr gyulladásával (úgynevezett seborrhoeás gyulladásával) és gombás fertőzéssel hozható összefüggésbe.

Az alábbiakban megtudhatja, milyen lehetőségei vannak a korpásodás kezelésére. Olvashat az egyes korpásodás-típusokban alkalmazható gyógynövényes kezelésekről is.

A korpásodás okai

A seborrhoeás bőrgyulladás vagy latinul seborrhoeás dermatitis tünetei közé tartozik a zsíros korpázás, de emellett jelentkezhet még a fejbőr viszketése, esetleg érzékenysége. fájdalma, bizsergése. A probléma gombás fertőzéssel, genetikai okokkal, a faggyúmirigyek fokozott működésével hozható összefüggésbe. A száraz korpázás a fejbőr szárazságának jele, oka lehet a túl száraz levegő, irritáló, szárító hatású kozmetikumok alkalmazása.

A korpásodás kezelése

Enyhébb esetekben elegendő a gyógynövények alkalmazása a korpásodás kezelésére. A gyógynövényes kezelésre nem reagáló, vagy már az elején makacstünetekkel jelentkező korpásodás kezelése orvosi feladat.

A zsíros korpásodás kezelésére alkalmazhat csalánfőzetet vagy csalánkivonatot tartalmazó gyógysampont, illetve teafa olajat is. Segíthet a panaszok enyhítésén citromlé és ecet keveréke is; szintén jó hatású almalé, céklalé alkalmazása, ezeket érdemes frissen elkészíteni, meleg vízzel elkeverni, és hajmosás után ezzel leöblíteni a hajat, majd néhány percig rajtahagyni.

A száraz korpás fejbőrre leginkább a mézes és vagy a tojásos hajpakolás javasolt. Ezeket alkalmazhatja szójaolajjal, napraforgóolajjal elkeverve, és a hajmosás után a fejbőrön hagyva. Ezekből, illetve egyéb gyógynövényekből készített gyógysampont a drogériákban és a patikákban is vásárolhat.

Mindig ellenőrzött gazdaságból származó növényeket alkalmazzon, ha a használatuk során irritáció, viszketés, gyulladás jelentkezik, akkor hagyja abba a használatukat. Ha ismert az allergiája valamely növényre, külsőleg, hajápolásra se használja azt.

Amennyiben a gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek nem javítják hatékonyan a tüneteket, keressen fel bőrgyógyászt!


close