Korpásodás kiújulása – mi a teendő?

A korpásodás a népesség nagy százalékát érintő probléma, melynek okai között számon tartjuk a drasztikus hőhatásokat, a haj vegyi anyagokkal történő kezelését, a nem megfelelő étkezést, továbbá hozzájárul még a folyamatokhoz a stressz és különböző hormonális hatások is. Mindezek fölött, kutatások szerint az esetek jelentős részében a korpásodás kialakulásáért egy gomba, név szerint a Pityrosporum ovale a felelős.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy mi a teendő, ha a korpásodás kiújul, és megismerkedhet azokkal a készítményekkel, melyek használata ilyen esetben javasolt.

A korpásodás kialakulásában vezető szerepet játszik a Ptyrosporum ovale nevű gomba, mely a hajas fejbőrön él. A korpásodást kísérheti viszketés, és emellett kellemetlen szociális megítélése is van a problémának, ugyanis az ápolatlanság benyomását keltheti, melynek következtében csökken a beteg önbizalma. Pedig a korpásodás egy egyszerűen kezelhető bőrgyógyászati betegség.

A Pityropsorum ovale a népesség több mint 60 százalékában megtalálható a fejbőrön. A gomba elszaporodása okozza a gyulladásos tüneteket, melynek következménye a hámszigetek kis pikkelyekben történő leválása. Ezt hívjuk a hétköznapi nyelvben korpásodásnak.

Miért jellemző a korpásodásra a kiújuló jelleg?

A korpásodás sok esetben szezonális változásokkal jár. A napfény általában kedvez a gyógyulásnak, de a magas páratartalom vagy a fejbőr izzadása súlyosbítja a panaszokat, ez különösen a hideg évszakokban a sapkát viselőknél mutatkozik meg. Tehát egyrészt a hideg hónapokban számolhatunk kiújulással, de a probléma visszatérő jellegű lehet azoknál is, akik munkájuk miatt sapkát kell, hogy viseljenek – például élelmiszeripari, gyógyszeripari, egészségügyi dolgozók. A stressz, a hormonális változások is befolyásolják a betegség kiújulását.

Mit tegyen, ha kiújultak a panaszai?

A korpásodás oki kezelését jelenti a gombaellenes szerek adása, melyek közül kiemelendő a ketokonazol. Ez az anyag megakadályozza a Pityrosporum ovale szaporodását, és csökkenti a gyulladásos tüneteket. Érdemes először heti kettő-három alkalommal használni, majd három-négy hét után, ha megszűnt a probléma, a további panaszok kiújulásának megelőzése céljából heti egyszer alkalmazni.


close