Koszmó gyógyulása

A koszmó a legtöbb anyuka számára ismerős jelenség: a 3 hónaposnál idősebb babák fejbőrén jelenik meg és bár zavaró jelenség, a megfelelő gondozással eltüntethető.

A koszmó egy zsíros, barnás-sárgás lerakódás, amely a hajas fejbőrön jelentkezik, a fejtető és a kutacs környékén. Elhalt hámsejtek és a bőrmirigyek faggyúja alkotja. Általában foltokban jelenik meg, de egybefüggő területen is kialakulhat.

Alapvetően ártalmatlan jelenség, azonban kellemetlen szaga és jelenléte zavaró lehet.

Koszmó eltüntetése

Megjelenésének oka a faggyúmirigyek túlműködése. Ezt okozhatja a táplálkozás, vitaminok hiánya, de egyszerű hajlam is. Megelőzhetjük, ha puha kefe helyett erősebb sörtéjű fésűt használunk, ez ugyanis fokozza a vérbőséget, így kisebb az esély a koszmó kialakulására.

Ha azonban már megjelent a koszmó, érdemes időben elkezdeni az ápolást, ez esetben ugyanis pár hét alatt elmulasztható a jelenség. Próbáljunk ki valamilyen olajat, például olíva-, jojoba- vagy körömvirágolajat. Ezek fellazítják a letapadt részeket, így könnyebben eltűnnek a foltok a fejbőrről. A pakolást hagyjuk fél óráig a fejbőrön, majd fürdés közben hajkefe és törölköző segítségével dörzsöljük le. Fontos, hogy alaposan távolítsuk el a foltokat és az olajat is!

Természetes megoldást is választhatunk: a kamillás borogatás segíthet eltüntetni a foltokat, de mielőtt belevágunk, mindenképp konzultáljunk a gyermekorvossal.

Használjunk koszmósampont

A nem múló koszmó ellen segítségül hívhatjuk a kifejezetten erre a célra gyártott samponokat is. Ha tehetjük természetes alapanyagokból készült, hipoallergén terméket válasszunk. Vigyázzunk, hogy ne mossuk meg minden nap a fejbőrt, hiszen ezzel csak ronthatunk a helyzeten. Heti 2-3 hajmosás már elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk a koszmótól.

Ha semmi sem válik be, érdemes orvoshoz fordulni a jelenséggel. Az állapoton ugyanis ronthat a fokozott izzadás, ezért érdemes kerülni a sapka használatát, hacsak nem szükséges.

Összességében nem kell aggódni a koszmó miatt, a legtöbbször egyszerű módszerekkel, hetek alatt eltüntethető.


close