A hajhullás kiváltó okai

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő/Úr!

28 éves nő vagyok és nagyon aggódom a hajhullásom miatt. Sokáig rövid hajam volt, de már jó ideje növesztem és a vállamig ér. Arra lettem figyelmes, hogy fésülködésnél, hajmosásnál (2-3 naponta) elég sok haj marad a kezemben és a lakásban is mindenhol a hajszálaimat porszívózom. Nekem a ruhám sosem volt hajas és most a kolléganőim szóltak, hogy mennyi haj van a köpenyemen. Fésülködésnél azt vettem észre, hogy kis hajdarabok törnek le a hajamból. Ilyenkor úgy néz ki a mosdótál, mintha valaki borotválkozott volna ,de nem mosta ki rendesen maga után a mosdót. Nem tudom mi lehet az oka ennek. Érdekelne vizsgálat is és gyógymódok. A hajamat régóta festem és egyébként hamar zsírosodik. Lehet, hogy az immunrendszerem sem megfelelő, mert nagyon allergiás vagyok és jó ideje szinte állandó nőgyógyászati gondjaim is vannak. Májusban tályog volt a mandulám helyén és azzal műtöttek.
Várom mielőbbi válaszát!
2011. 09. 26. | 18:33

Kedves Kérdező!

A kórtörténetét olvasva, ár most több lehetséges ok felmerül. Egyrészt a festés is okozhat hajhullást, a kémiai irritáló, roncsoló hatás állhat a háttérben, másrészt oka lehet a zsírosodás, ennek van olyan formája, amikor a hajszálak meggyengülnek, hullani kezdenek, a mandulatályog funkcionálhatott gócként, de a májusi műtét óta a tüneteknek javulnia kellett volna. Oka lehet még ezeken kívül fizikai ártalom, pl. hajszárító, hajvasaló okozta károsodás, illetve belgyógyászati ok, pl. másik góc (nőgyógyászati? emésztőszervi? fogászati?), vashiány, pajzsmirigy-probléma, stb.
A következőt javaslom: fül-orr-gégészeti kontroll, labor, hajerősítő vitamin, illetve hajápoló elkezdése, a kémiai, fizikai ártalmak kiküszöbölése. Ha ezek nem hoznak eredményt, speciális kozmetológiai szakrendelés felkeresése javasolt.

Orvosszakértő 2011. 09. 30. | 11:20
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close