Gátolhatja a vas felszívódását?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
36 éves vagyok. Kicsivel több mint 2 éve vettem észre, hogy hajam elvékonyodott, és hullik, és nincs utánpótlás. A hajvesztés a fejtetőn volt a leglátványosabb. Teljes körű kivizsgálás után (bőrgyógyászat, nőgyógyászat, fogászat, gégészet, endokrinológia) androgén alopéciát állapítottak meg. Nézték a pajzsmirigyemet, kerestek PCOt. Inzulinrezisztenciát, többször nézték a hormonjaimat, semmi eltérést, vagy betegségre utaló jelet nem találtak. A tesztoszteronom a határon belül volt.
Elfogadtam a diagnózist. Erre kaptam diane 35 nevű gyógyszert. Bevált, a hajam rendeződött. De már majdnem 2 éve szedem, és nem lehet örökké szedni, és sajnos vannak mellékhatásai is nálam. Híztam, és a lábamon elszaporodtak a hajszálerek.
Egy hajhullással foglalkozó oldalon olvastam a verospiron nevű vízhajtóról, aminek a mellékhatása, hogy megakadályozza az androgén hormonok eljutását a hajhagymákhoz. Érdekelne ezzel kapcsolatban a véleménye. Lecserélhetném erre a dianét? Ugyanazt a hatást érném el vele? Mert a hajamat nem akarom újra elveszteni.
Továbbá még azt szeretném kérdezni, hogy a diane gátolhatja a vas felszívódását?
2012. 07. 22. | 10:51

Kedves Kérdező!
Inkább azt tanácsolom, hogy kisebb hormontartalmú antiandrogén gyógyszerre cserélje le a Diane35-t (pl. Cypromix, Belara. A Verospironnak nincs olyan jelentős hatása, mint az előbbieknek.

Orvosszakértő 2012. 07. 23. | 18:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close