Károsítja-e a hajat a hajgumi?

Aki szeretne hosszú, dús, selymes hajkoronát viselni, annak igen sok dologgal kell szembenéznie. A hajat számos dolog károsíthatja, ezek közül beszélhetünk fizikai és kémiai tényezőkről, illetve a szervezetünkből eredő hatásokkal egyaránt. A hajkárosodások egyik fő oka a haj nem megfelelő ápolása, amikor is a hajat erős fizikai és kémiai ingereknek tesszük ki, például nagy hőmérsékleten történő hajszárítás, hajvasalás, a haj festése, dauerolása, erős dörzsölés, csavargatása, stb.

A következőkben a hajkárosodás egyik ritkábban emlegette okéról, a hajgumiról olvashat. Megtudhatja, hogy milyen típusú hajgumik azok, amik károsítják, és melyek azok, amelyek nem károsítják a hajat.

A hajgumiról igen ritkán esik szó, mint hajkárosító dologról, pedig a hajgumi okozhatja a haj töredezését, illetve azt, hogy ennek következtében nem tudja valaki a hajét megnöveszteni. A következő cikkben a hajgumi okozta hajkárosodásról, és a hajgumi használatával kapcsolatban néhány praktikus tanácsot olvashat.

A kutikula sérülhet

A hajgumik többfélék lehetnek, különösen a vékony, erős, keményebb anyagból készült hajgumik azok, amelyek károsítják a hajat. Ennek oka, hogy a szoros összefogás következtében sérthetik a haj kutikulájának felszínes részét, ez a kutikula egészséges hajnál szép sima, ez teszi a hajat csillogóvá, egyenletes fényűvé.

Sérült haj esetében a kutikula egyenetlenné válik, ettől a haj veszít fényéből, durva tapintata lehet. A hajgumik közül a befőttes gumik azok, melyek leggyakrabban okozzák a haj töredezését, a nagyobb, puha anyagból készült hajgumik nem okoznak hajkárosodást.

A haj megóvása

Érdemes a félhosszú hajúaknak hajgumi helyett inkább hajpántot, fejkendőt használni sportoláshoz, munkavégzéshez, mert az ő hajukból a nagyobb, puha hajgumik könnyen kicsúszhatnak. A hosszú hajúak-mint már említettük- puha anyagból készült hajgumit használjanak, de akkor se legyen a haj szorosan összefogatva.

A tökéletes hajkorona érdekében

Ha ápolt frizurát szeretne, akkor belsőleg is táplálja haját megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Óvja a drasztikus fizikai és kémiai hatásoktól, s a hajának és a fejbőrének megfelelő hajápolási termékeket válasszon. Nyáron gondoljon a haj UV-védelmére is, hiszen a kutikula az UV-sugárzás hatására is károsodhat, viseljen kalapot, fejkendőt, UV-szűrő hajápolási készítményeket.

Dr. Csuth Ágnes


close