Koszmó, szeborrea

A koszmó, más néven szeborrea egy bőrgyulladás, mely túlzott, zsíros korpaképződés formájában jelentkezik a hajas fejbőr területén, leginkább a fejtetőn, mely nem vagy alig viszket.

A koszmó tulajdonképpen az elhalt hámsejtek és a bőrmirigyekből származó faggyú keveréke. Hasonló elváltozás támadhat a szemöldökön is.

A korpásodás a fejtetőn néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, felrakódás keletkezik. Előfordul önmagában, de társulhat bőrbetegségekhez is, azonban önmagában sok esetben néhány hét alatt elmulasztható.

Koszmó már 3 hónapos korban

A gyulladás már az élet első 3 hónapjában megindulhat és viszonylag gyakori, hogy a kisgyermek 18 hónapos koráig is találkozunk vele. Oka leginkább a hajlammal magyarázható, egy rendellenesség, mely – egyes vélemények szerint – gyakrabban fordul elő mesterségesen táplált csecsemőknél, mint anyatejes babáknál.

Koszmó ellen

Csecsemőknél a kevésbé makacs tünetek esetén, elég a koszmó elleni sampon rendszeres, heti két-háromszori használata, ennek segítségével a probléma kiújulása is megelőzhető.

Súlyosabb koszmósodáskor speciális, növényi alapú sampon használata javasolt minden hajmosás alkalmával. Célszerű a hajmosás előtt körülbelül félórával beolajozni a koszmós területet, majd már olajos állapotban a babakefénél erősebb, nem műanyag szőrű fogkefével vagy körömkefével megpróbálni ledörzsölni a felrakódást. Ugyancsak segít a koszmó fellazításában, ha kamillateás pakolást teszünk az érintett területre (20-30 perc). A hajmosás után, de akár napközben is érdemes többször megdörzsölgetni vele a gyermek fejét.

A gyulladás persze kialakulhat felnőttkorban is, ilyenkor speciális gyulladáscsökkentő oldattal kezelhetjük a megbetegedett bőrt.

Ajánlott cikkünk e témában: koszmó gyógyulása


close