A Pityrosporum ovale szerepe a korpásodás folyamatában

A korpásodás népbetegségnek tekinthető, hiszen előbb vagy utóbb a népesség nagy része megtapasztalja a bőrbetegség kellemetlen tüneteit.

Az alábbiakban a Pityrosporum ovale nevű gomba korpásodásban és egyéb bőrgyógyászati betegségekben betöltött szerepéről olvashat, tájékozódhat a betegség tüneteiről, kezeléséről, megtudhatja, hogy a P. ovale által okozott bőrbetegségek esetében miért különösen fontos a hajas fejbőr kezelése.

Vizsgálatok igazolták, hogy a Pityrosporum ovale a népesség kétharmadának fejbőrén kimutatható, a gomba telepszáma pedig összefüggésben van a gyulladásos panaszok súlyosságával. A Pityrosporum ovale állandó gyulladást tart fenn a fejbőrön, melynek eredménye a viszketés és a leváló hámpikkelyek. A P. ovale kóroki szerepe egyértelmű a korpásodásban, de egyéb tényezők is hozzájárulnak a kellemetlen tünetekhez, ilyen például a magas páratartalom, a túl magas vagy alacsony hőmérséklet, stressz, hormonális hatások stb.

A P. ovale egyéb bőrbetegségekért is felelős

A gomba nemcsak a fejbőrön okozhat tüneteket, hanem a törzsön, a vállon, a nyakon, az arcon is bőrelváltozások jelenhetnek meg. Egyik jellegzetes bőrtünet a pityriasis versicolor, mely nyáron sötétebb, majd télen a a folt kifehéredik. A gombának szerepe van a seborrhoeás dermatitis kialakulásában is, mely a homlok, az orrnyereg zsíros felrakódással járó tüneteit okozza. Ilyen esetben a helyileg használt kenőcsök, krémek önmagukban nem hoznak eredményt, mert a gomba táptalajaként funkcionáló hajas fejbőr is kezelendő.

Hogyan kezelhető a korpásodás és az egyéb, P. ovale által okozott betegségek?

A P. ovale tehát többféle bőrgyógyászati betegség kialakulásában játszik szerepet, ezért a gombaellenes kezelés több bőrgyógyászati betegségben is indokolt. A gomba szaporodását gátló szerek közül kiemelendő a ketokonazol, mely helyileg alkalmazva igen hatásos. A ketokonazol tartalmú krémek és kenőcsök, gélek a testfelszínen lokálisan alkalmazhatóak, míg a ketokonazol hatóanyagú sampon a hajas fejbőr kezelésére szolgál. A ketokonazol hatóanyag tartalmú samponokat kezdetben érdemes intenzíven használni, hetente két-három alkalommal három-négy hétig, majd fenntartó kezelésként heti egy alkalommal, hiszen a P. ovale okozta bőrbetegségek kiújulásra hajlamosak.

Dr. Csuth Ágnes


close