A korpásodás megelőzése

A korpásodás a fejbőr hámrétegének leválása, mely igen gyakori probléma. A hámsejtjeink rendszeres időközönként megújulnak, az elhalt sejtek leválnak a hámfelszínről, korpásodás esetében ez a megújulás gyorsabb, több elhalt hámsejt van a hámfelszínen, szembetűnőbb az elhalt hámsejtek leválása.

Az alábbiakban a korpásodás okairól, kezeléséről, és megelőzéséről olvashat.

A korpásodásra való hajlam az életkor előrehaladtával változik, egyes becslések szerint a nyugat-európai és észak-amerikai lakosság mintegy felét érinti vagy érintette már életében ez a tünet. Férfiaknál és zsíros bőrű embereknél gyakrabban fordul elő korpásodás.

A korpásodás okai

A fokozott korpásodás bőrbetegségekre utalhat, ilyen lehet például gombás fertőzés következtében – illetve a fejbőr seborrhoeás gyulladása következtében – a seborrhoás bőrgyulladásban a gombák is fontos szerepet játszanak, ezt teljesen különválasztani nem lehet. A korpásodás kialakulásáért felelős gomba (Pityrosporum ovale) elszaporodásának alapja a fokozott faggyútermelés, ugyanis a faggyúban a gomba elszaporodik. A gomba gyulladásos folyamatot indít be, és a hámsejteket fokozott osztódásra készteti.A gomba a normál flóra része a fejbőrön, de az elszaporodása kellemetlen tüneteket okoz.

Korpásodást okozhat még a túl hideg vagy túl meleg hőmérséklet is. A korpásodás nem tartozik a súlyos betegségek közé, de a szociális beilleszkedést súlyosan befolyásolhatja, ezért a korpásodásban szenvedő betegnek igen fontos a megfelelő és gyors kezelés.

A seborrhoeás dermatitis

A seborrhoeás dermatitis azaz fokozott faggyútermelődéssel járó bőrgyulladás igen gyakori oka a korpás fejbőrnek; ilyenkor egy fokozott faggyútermelődéssel járó bőrgyulladás zajlik, vastag, zsíros korpa képződik a fejbőrön. A betegség kialakulásában gombák is szerepet játszanak. Ez a fajta betegség csecsemőkorban is előfordulhat. A fejbőr viszkethet, akár fájdalmas bőrelváltozások is megjelenhetnek, a fejbőrön sebek is felbukkanhatnak.

A korpásodás kezelése és megelőzése

A korpásodás kezelhető, de a legtöbb esetben nem szűnik meg véglegesen a kezelés hatására, hanem a kezelés időszakosan megismétlendő a tünetek újbóli kialakulásának megelőzése céljából.

Jól alkalmazhatóak a szalicilsavas samponok, a kéntartalmú samponok, cink-pyrithion tartalmú samponok. Gombaellenes szerek is hatékonyak a fejbőr-problémák kezelésében, hiszen magát a gyulladást és fokozott szarusodást okozó gombák szaporodását gátolják meg. Az egyik leggyakrabban alkalmazott antimikotikum a ketokonazol, mely helyileg alkalmazva igen gyorsan hat, és megakadályozza a gombák elszaporodását. Kátránytartalmú samponok is javíthatják a fejbőr állapotát.

A samponokat a heves tünetek esetén heti 3 vagy több alkalommal kell használni néhány hétig (az orvos vagy a gyógyszerész utasításától függően), majd fenntartó kezelésként elég alkalmazni kevesebb alkalommal, például hetente egyszer. A gyógysamponokat érdemes a fejbőrön hagyni legalább öt percig, és csak utána leöblíteni. Kerülje a szélsőséges hőmérsékleten való tartózkodást, a fejbőr izzadását és kihűlését egyaránt.


close