Hajhullás és fogyókúra

Miért hullhat a hajunk, ha belekezdünk egy fogyókúrába? A rövid válasz: az időközben kialakuló fehérje- és vashiány. De nézzük részletesebben.

A tavasz kezdetekor szervezetünk vitamin- és ásványianyag-tartalékai kimerülőben vannak, ami nem csak közérzetünkön, de hajunk, bőrünk állapotán is megmutatkozik.

Sokan ilyenkor kezdenek fogyókúrába is, hogy megszabaduljanak a nehéz téli ételek okozta súlyfeleslegtől.

Hajhullás táplálékhiány miatt

Amennyiben nem táplálkozunk megfelelő módon, a szükséges vitaminok és ásványi anyagok nem jutnak be a szervezetünkbe. Elsősorban vegetáriánusoknál fordul elő gyakran fehérjehiány. A fehérje- és vashiány pedig gyakran vezet hajhulláshoz.

A hajhagymáink a vérerekből jutnak hozzá a szükséges vitaminokhoz, amelyek ahhoz kellenek, hogy egészségesen nőjenek tincseink. A kimerült szervezet így sokszor nehezen viseli a megpróbáltatást, és a drasztikus fogyókúrára hajhullással reagál.

Haj és körmök: egészségünk indikátorai

A haj és a körmök állapota a szervezet egészét képezi le. Így, ha például az anyagcsere folyamatokban vagy a hormonrendszerben valami felborul, akkor az rögtön tükröződhet a haj állapotában is. Sok rejtett betegségre is utalhat az, ha egy nőnek hullik a haja – így például lisztérzékenységre, vagy akár pajzsmirigy-gyulladásra – de egy rosszul összeállított diéta, fogyókúra, vagy méregtelenítés is okozhatja azt. Mindenekelőtt keressük fel bőrgyógyászunkat, mivel a diagnózist ő állítja fel.

A fontos tápanyagok hiánya szinte azonnal megmutatkozik a haj állapotán: fénytelen, fakó, töredezett lesz, és sokkal jobban hullik, mint szokott. Az A-, B-, C- és E-vitaminok, illetve a vas, a réz és a cink pótlásával azonban pár hét alatt rendeződhet a normális állapot.


close