Hajerősítő vitaminok

Akárcsak a többi sejtünknek, a hajszálaknak is vitaminokra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessenek, növekedhessenek. Melyek a legfontosabb mikrotápanyagok a szép és erős haj szempontjából?

A hajhagymáknak és a hajszálaknak, akár csak a testünk többi részének, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség a megfelelő növekedéshez, fejlődéshez, illetve ahhoz, hogy a hajszálak erősek, egészségesek, fényesek legyenek.

A testünk működése szempontjából a hajszálak “másodlagos” fontosságúak, ezért ha a kelleténél kevesebb vitamin jut a szervezetünkbe, vagy éppen fokozott mértékben használjuk fel azokat, a szervezet a hajszálaktól “vonja el” ezeket a tápanyagokat. Ennek eredménye pedig gyenge, töredező, sérülésekre hajlamos hajszálak vagy hajhullás lehet.

Természetesen, ennek hátterében egyéb okok, például hormonális változások is állhatnak, ezért nem szabad azt gondolni, hogy pusztán vitaminszedéssel teljesen megszüntethető a hajhullás.

Hajtápláló vitaminok és ásványi anyagok

A legfontosabb hajtápláló vitaminok és ásványi anyagok közé tartozik az A-vitamin, a B-vitaminok (például a biotin), a C-vitamin, a D-vitamin, a vas, a cink és a kalcium. Ezek egy része a bőr és a haj sejtjeinek megfelelő termelődéséhez, fejlődéséhez szükséges, de van, amelyik az oxigénellátást vagy a sejtek ellenállóképességét fokozza.

Vásároljunk hajerősítő vitamint?

Érdemes-e külön hajerősítő, hajszépítő vitaminokat vásárolni? A szakemberek szerint tulajdonképpen bármelyik multivitamin-készítmény megfelelő lehet a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez, a hajhagymák vitaminraktárainak feltöltéséhez, de a legjobb hatásai mégis a természetes forrásokból nyert vitaminoknak lehetnek. A kiegyensúlyozott, változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a hajszálaink is egészségesebbek legyenek.

Hajerősítő ételek

Milyen ételeket érdemes előnyben részesíteni, ha szép, erős hajkoronát szeretnénk? A zöldségek közül részesítsük előnyben a sötétzöld leveleseket (például parajt, mangoldot, kelt), a paprikát, a burgonyát, a sárgarépát, a sütőtököt és az édesburgonyát. A gyümölcsök közül nagyszerű választás a narancs, a kivi, a grapefruit és az aprómagvas, bogyós gyümölcsök. Együnk rendszeresen sovány húsokat, tojássárgáját, májat, tejtermékeket, és olajos magvakat, például mandulát is.


close